Учени от Масачузетския технологичен институт съобщиха, че са разработили интелигентни дрехи, които са не само полезни, а и удобни. Тяхната „тактилна електроника“ може да проследява дори и най-фините движения на тялото.

Текстилът е плетен машинно, като са използвани както конвенционални материали, така и пиезорезистивни влакна, които реагират на натиск. Нещо повече – с помощта на „машинно обучение“ („machine learning“), вградените сензори придават широк спектър от нови възможности на дрехите.

Умните ръкавици например могат да открият това, което докосва най-често собственикът им. Чорапите – да разберат кога човек кляка или стои на пръсти. Интелигентната жилетка може да разпознава текстурата на дивана, на който обикновенно сяда притежателят й. Има и ръкав, който реагира на натиск върху ръката.

Учените посочват, че технологията е направена с достъпни материали и би било лесно да се започне масовото й производство. Смарт дрехите могат да намерят приложение в много области, включително в спорта, медицината и роботиката.

Спортистите например могат да запишат позите си и по този начин да помогнат на начинаещите да усъвършенстват формата си. Технологията може да е в помощ и на роботите, снабдявайки ги с чувствителна на допир кожа, която обикновено им липсва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *