Заложените в биткойна математика и логика не позволяват копирането и фалшифицирането на първата криптовалута и по това той значително превъзхожда щатския долар. Това бяха думите на съоснователя на Apple Стив Возняк в интервю за Yahoo Finance.

Само се замислете за американския долар – правителството може да печати нови банкноти и да взема големи кредити, които да плаща именно с тези фиатни пари. Това едва ли някога ще се оправи. Биткойнът е нещо съвсем друго – той е само математика и предлага математическа чистота. Няма как да бъдат създадени дублиращи биткойни“ – каза Стив Возняк.

Той сравни паричната система на САЩ с блокчейна на първата криптовалута. Возняк обяви фиатните пари за нещо изкуствено и отбеляза, че се наслаждава на науката, математиката, логиката и компютърния код, заложени в биткойна.

Съоснователят на Apple отбеляза и децентрализираната природа на цифровото злато, която дава възможност да се запазва нивото на предсказуемост – нещо, което не може да бъде постигнато с щатския долар. Според неговото мнение, регулаторните органи могат да правят нови хартиени купюри когато си пожелаят, но след това твърде трудно прогнозират нивото на инфлацията.

Едновременно с това Возняк каза, че анонимните възможности на някои криптовалути са излишни. Според него няма необходимост от подобни скрити разплащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *