Растителната покривка на Земята поглъща около една четвърт от емисиите на изкопаемите горива, които човекът изхвърля в атмосферата. Но ако не забавим климатичните промени, след 20 или 30 години половината от световните гори и степи ще достигнат максималното ниво на поглъщане на въглероден диоксид. Това ще бъде преломен момент, след което значителна част от растителния свят на планетата вместо кислород ще започне да отделя в атмосферата въглероден диоксид.

В резултат на глобалното затопляне растенията не могат да функционират нормално, счита Катрин Дъфи от университета на Северна Аризона, която е автор на ново научно изследване за достигане предела на насищане на атмосферата с въглероден диоксид. Ако температурата продължи да расте както досега, много растения, участващи в поглъщането на СО2 ще престанат да го абсорбират и ще започнат да го отделят, съобщава уеб изданието ZME Science.

На нашата планета растат около 3 трилиона дървета и други растения, които поглъщат въглеродния диоксид и благодарение на фотосинтезата отделят кислород и получават необходимите въглехидрати. Океаните, водораслите и растенията абсорбират приблизително половината въглероден диоксид, който се изхвърля в атмосферата от съвременния човек.

Дъфи и нейните колеги са анализирали данните за нивата въглерод през последните 20 години от ключови точки на планетата. Те са открили, че фотосинтезата е максимално ефективна при температура 18ºC, след което нейната ефикасност започва да спада и ако стане достатъчно горещо, горите могат да се превърнат в източник на СО2.

Според тази научна работа, в средата на това столетие до половината от растенията на Земята е възможно да прехвърлят границата на производителността на фотосинтезата, като първи се очаква да пострадат масивните гори на Амазония.

One thought on “След около 20 години половината гори на планетата ще започнат да отделят въглероден диоксид”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *