Руската петролна компания „Газпромнефт“ започна да използва излишните си емисии от въглероден диоксид като енергиен източник за ферма за добив на биткойни. Идеята на дъщерната фирма на „Газпром“ e излишната енергия да се влага в платформа за копаене на криптовалути.

Сондирането на нефт е процес, при който се отделят излишни запалими газове – предимно метан и природен газ. Обикновено петролните компании изгарят тези газове на отдалечено място. Това обаче често води до замърсяването на атмосферата и отделянето на големи пламъци.

„Газпромнефт“ иска да използва цялата тази топлина и енергия като ги трансформира в електричество за генериране на криптовалути в Сибир. Руската енергийна компания пранира да осигурява необходимата инфраструктура това да се случи.

Тази на пръв поглед странна идея всъщност не е нова. Още през миналата година американски компании за природен газ съобщиха, че са започнали да изграждат съоръжения за добив на биткойни, използвайки излишната енергия от изгарянето на газовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *