Xiaomi Mi 11 predstaviane

Делът на смартфоните с OLED и AMOLED екрани продължава да расте. Това разбира се е очаквано, имайки предвид, че те имат по-добри свойства спрямо LCD дисплеите.

По данни на TrendForce тази година 39.8% от доставените модели ще са с OLED панел. Прогноза на компанията сочи, че догодина този процент ще се покачи до 45%.

Това означава, че почти половината от всички телефони, които ще достигнат до потребителите ще използват екран от този тип. Според анализаторите това е възможно благодарение на избора на водещи компании като Samsung и Apple на тези дисплеи.

Възможно е обаче в обозримо бъдеще да има недостиг на платки за AMOLED екрани. В момента едва няколко компании могат да произвеждат тези компоненти. Това са TSMC, Samsung, UMC и GlobalFoundries.

Това ще ограничи по-сериозното увеличаване на дела на този тип екрани. По някои данни недостигът на чипове ще обхване поне и идните няколко години.

Прави впечатление, че все повече модели от средния клас вече предлагат OLED екрани. Междувременно очакваме този тип екрани да достигнат и до още по-достъпните телефони, но предстои да видим до каква степен ще се случи това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *