Шест нови организации се включиха в Меморандума „Варна – Град на знанието“. Това са сдружение „Обединено дрон общество“, „Биологичен и здравен клъстер“, Клъстер „Изкуствен интелект България“, „Май Маркет“ АД, „Българска работодателска асоциация иновативни технологии“ и „Професионална асоциация по роботика и автоматизация“.

„Варна – Град на Знанието“ е инициатива на кмета на Община Варна, която има за цел дългосрочно развитие на морската столица и трансформиране на икономическия профил на града чрез дигитални, иновативни и зелени решения. Тя обединява усилията на местната власт, бизнеса, образователния и научен сектор за реализиране на пълния потенциал на града. Подписалите Меморандума за сътрудничество и партньорство заявяват готовност да работят заедно за постигане на икономически растеж – чрез инвестиции, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи.

Сдружение „Обединено дрон общество“ работи в областта на безпилотните летателни системи. Извършва обучения, включително за нуждите на българската армия. Участва активно в процеса на разработка на законодателство в областта на гражданско-военните отношения при ползването на единното европейско пространство.

„Биологичен и здравен клъстер“ обединява компании и организации, работещи в областта на здравеопазването, биотехнологиите, земеделието и горите. Членовете споделят опит, знания и налични ресурси, с цел увеличаване на конкурентоспособността, задълбочаване на сътрудничеството по оста „наука – индустрия – растеж“, както и участието в международни проучвания и практическата им реализация. Сред членовете на клъстера са Балканският институт за трудова и социална политика, Институтът за медицински изследвания, фармацевтичната компания Дансон, Българската стартъп асоциация и др.

Клъстер „Изкуствен интелект България“ цели превръщането на страната във водещ център за изследвания в областта на изкуствения интелект, иновациите и стартиращите бизнеси. Сред членовете му са компании в областта на роботиката и информационните технологии; научно-изследователски центрове, както и доказани предприемачи.

„Май Маркет“ АД е сред лидерите в ритейл сектора в Североизточна България. Разполага с верига от търговски обекти, собствени марки продукти, както и модерен логистичен център. Компанията инвестира в развитието на човешките си ресурси чрез регулярни професионални обучения.

Българската Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ) способства за развитието и укрепването на членовете си като организации на индустриални сектори с висока добавена стойност, свързани с иновативни технологии в различни области.

Меморандумът „Варна – Град на Знанието“ вече е подкрепен от шестте университета в града и математическата гимназия, от IT компаниите ScaleFocus, Bulpros, SAP; от „Солвей Соди“ АД, „Агрополихим“ АД, „Планекс Инвест“ ООД, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, „Девня Цимент“ АД, Центъра по хидро- и аеродинамика, Института за пазарна икономика (ИПИ). Принципна подкрепа е заявена от Coca-Cola European Partners, Microsoft България, KBC Group България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *