General Electric

От началото на пандемията смартфоните са неразделна част в борбата с COVID-19. Те допринасяха значително за овладяване разпространението на вируса чрез системи за тестване и проследяване.

Сега учените отново използват мобилните устройства, за да идентифицират коронавирусни частици по различни повърхности. Това е още една допълнителна защита срещу пандемията, заедно с ваксините и антивирусните препарати.

Изследователи от General Electric (GE) са разработили малки сензори, които могат да бъдат вградени в мобилни устройства и да откриват наличието на COVID-19. За създаване на тази технология компанията е получила грант от Националния институт по здравеопазване.

Екипът на GE твърди, че технологията им има същите възможности за откриване на коронавирус като далеч по-големите аналитични инструменти в лабораториите. С помощта на безвъзмездната финансова помощ, учените ще усъвършенстват сензора си, който е с размерите на човешки пръст.

Надеждата им е в следващите две години да бъде възможно той да бъде поставян в различни устройства като мобилни телефони, смарт часовници и приспособления за стена. Ако успеят, един ден всички ще можем да извадим телефоните си, за да сканираме за COVID-19 или грипни частици различни повърхности на летища, магазини, банкомати и у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *