Все по-масово започна използването на маркетинговия ход, известен като airdrop, с помощта на който жертвите се примамват да посетят фишингов сайт.

Мошениците изпращат на притежателите на криптовалутни портфейли свои собствени наскоро измислени токени и ги примамват да посетят фишингови сайтове, създадени с една единствена цел – да се открадне криптовалутата именно от тези цифрови портфейли.

Едно от първите, която обърна внимание на този проблем, бе програмистката с никнейм Shegenerates. Тя съобщи в своя Twitter акаунт, че миналата седмица някой ѝ е изпратил цифрови токени с цена от уж 30 хиляди щ. долара. Всъщност всичко се е оказало лъжа.

Специализираното издание Motherboard допълва, че мошеническата схема е следната: на жертвата се изплащат безполезни цифрови токени, които тя не може да не приеме заради особеностите на блокчейна. Безплатното изплащане на токени или цифрови монети се нарича airdrop и често се използва от разработчиците на нова криптовалута за привличане на по-голяма аудитория. Но в името на получените от Shegenerates токени се съдържало и името на домейн, което е твърде странно. В крайна сметка сайтът се оказа фишингов и най-нахално искал от потребителите разрешение за достъп до техните криптовалутни портфейли. Ако жертвата даде това разрешение, мошениците изтеглят всички цифрови активи от портфейла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *