Научен екип от китайския Университет по наука и технологии обяви т.нар. „квантово превъзходство“ – или пробив в областта на квантовите компютри, който им позволява да извършат изчислителни задачи, непосилни за традиционните компютри. Това съобщи Wired, позовавайки се на източници от университета.

В случай, че не сте запознати – квантовите компютри са изчислителни машини, които работят не с единици и нули, а с три основни положения, използвайки свойство на фотоните, наречено „суперпозиция“. Това ги прави много по-мощни от конвенционалните машини. В конкретния случай новата квантова система на китайските изследователи може да реши задачи, за които на традиционните компютри ще са необходими десетки хиляди години.

Китайският компютър се нарича Jiuzhang. Според научна статия, която екипът зад проекта вече е публикувал в сп. Science, машината е успяла да изпълни за три минути задача, която би отнела на съвременен суперкомпютър два милиарда години.

Припомняме, че първата организация, която обяви квантово превъзходство, беше Google с нейния проект Sycamore. Това стана още през октомври миналата година. Машината успя да реши за 200 секунди задача, която би отнела на най-мощния суперкомпютър около 10 хилядолетия. За разлика от китайската система, която работи чрез маниполиране на индивидуални фотони и няма нужда от охлаждане, обаче тази на Google използва квантови вериги, базирани на свръхпроводими метали, които работят при изключително ниски температури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *