Главният изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс реши да построи собствена мини атомна електроцентрала в слабо населения американски щат Уайоминг. Съоръжението ще замени стара централа за въглища, която трябва да бъде затворена до 2025 година.

Очаква се, след като бъде завършена и пусната в експлоатация, атомната електроцентрала Natrium да създаде до 250 работни места в града с 2600 души население. Зад изграждането ѝ стои TerraPower – енергийната компания, основана от Гейтс и собственост на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Natrium ще бъде 345-мегаватов натриево охлаждан реактор, който ще обслужва приблизително 250 000 домове в района около Кемерер. Този тип реактори позволява на централата бързо да се изключи в случай на катастрофална аварийна ситуация, подобна на Чернобил.

Междувременно съществуват и противници на технологията. Едуин Лайман, директор по безопасността на ядрената енергия в нестопанската научна група Union of Concerned Scientists, смята, че използването на течен натрий „крие много проблеми“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *