Част от печалбата, реализирана от операциите с биткойни, ще бъде използвана за финансирането на изграждането на 20 съвременни училища. Информацията бе съобщена от президента на страната Найиб Букеле.

Изявлението бе направено по време на събитие по полагането на първия камък за изграждането на нова ветеринарна клиника, като цената на този проект възлиза на 4 милиона щ. долара. Клиниката също се финансира от биткойн печалбите, които бяха реализирани след поскъпването на водещата криптовалута.

Да напомним, че през месец август тази година властите на Салвадор създадоха специален фонд на сума 150 милиона щ. долара, от който бяха вземани финансови средства за закупуването на биткойни. Това стана след като първата криптовалута бе легализирана в Салвадор и биткойнът стана валидно платежно средство аналогично на щатския долар.

В края на месец октомври тази година от този фонд бяха взети още финансови средства, с които бяха закупени допълнителни 420 BTC на сума 25 милиона щ. долара според тогавашния курс на основата криптовалута.

Искам официално да обявя пред всички, че след поскъпването на биткойна получихме печалба от няколко милиона щ. долара, която ще използваме за изграждането на първите 20 най-съвременни училища, които са изцяло оборудвани с най-нови учебни пособия“ – каза пред медиите президентът на страната Найиб Букеле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *