Тesla свали цените на електромобилите си след спад в продажбите

Мария Иванова Последна промяна на 23 април 2024 в 16:37 651 0

Tesla

Снимка Charlie Deets/Unsplash

Тesla свали цените на електромобилтие си след спад в продажбите

Американският производител на електромобили Tesla намали цените на много от моделите си в САЩ, Китай и Европа на фона на спад в продажбите през първите три месеца на годината. Битката за цените между производителите на електромобили се задълбочава, като особено остра конкуренция идва от китайските фирми.

В САЩ, цените на Model Y, Model X и Model S бяха намалени с по 2 хил. долара. Най-продаваният Model Y сега започва от 42 990 долара, според уебсайта на компанията. В Китай, Tesla намали началната цена на своя Model 3 с 14 000 юана до 231 900 юана (32 хил. долара). Има и намаления на цените в много други страни в Европа, Близкия изток и Африка.

В събота Tesla намали и цената на софтуера си за асистирано шофиране (Full Self-Driving - FSD) с една трета до 8000 долара. Тази промяна е знак, че изпълнителният ѝ директор Илон Мъск продължава да вярва в бъдещето на самоуправляващите се автомобили и роботизираните таксита. В пост в социалната медия X, той написа: “Цените на Tesla трябва да се променят често, за да съответстват на производството с търсенето.”

Компанията предизвика война на цените на електромобилите преди повече от година, когато агресивно намали цените си за сметка на печалбените маржове. Тази стратегия беше част от опита ѝ да увеличи своя дял на пазара и да стимулира продажбите.

Въпреки това, Tesla бавно обновяваше стареещите си модели, което даде възможност на конкуренти в Китай, като BYD и Nio, да представят по-евтини и иновативни модели. Тези китайски производители продължават да набират скорост, като предлагат модели със сравнимо качество на значително по-ниски цени. Миналия месец китайският производител на смартфони Xiaomi също влезе в играта, като пусна първия си EV.

През последните седмици Tesla е изправена пред поредица от негативни събития. След разочароващите доставки за първото тримесечие, компанията обяви 10% съкращения на персонала си в глобален мащаб. Наскоро производителят беше принуден да изтегли близо 4000 пикапа Cybertruck от пазара заради дефектни ускорители и проблеми с безопасността.

От началото на годината акциите на компанията на Илон Мъск са паднали с повече от 40%, което е значителен удар за акционерите. Инвеститорите са обезпокоени от бавните продажби на фона на високите лихвени проценти и засилващата се конкуренция от страна на производителите на електрически превозни средства в Китай.

Дори неотдавнашното изявление на Мъск за пускане на роботакси през август не успя да успокои инвеститорите. Въпреки амбициозните планове на милиардера, инвеститорите изглежда са скептични за способността на компанията да изпълни тези обещания.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !