Браузерът Arc идва с големи амбиции за Windows

Павлин Луканов Последна промяна на 02 май 2024 в 17:31 1026 0

Браузерът Arc идва с големи амбиции за Windows

Снимка The Browser Company

Браузерът Arc идва с големи амбиции за Windows

От няколко години потребителите с macOS и iOS имат възможност да използват един доста добър алтернативен браузер, а именно Arc. Сега той достига и до Windows, а поначало идеята зад Arc е да се промени начина, по който потребителите използват браузера. Това е реализирано чрез скриваща се странична лента, която комбинира вертикални раздели и отметки в решение наподобяващо такова за превключване между приложения. Има командна лента за навигация и полезни инструменти, които се използват при браузинг.

Зад браузера стои компанията The Browser Company, която макар и с не особено оригинално име, иска да има продукт, който се отличава от останалите дотолкова, че да накара потребителите на Windows да преминат от Chrome или Edge. Съоснователят на компанията, Хурш Агравал, споделя, че Arc помага за по-лесно управление на ежедневните задачи.

Идеята за странична лента вместо редове от раздели, както и възможността да махнете всичко излишно, е интересна, особено на фона на основните браузери в момента. Arc е изграден върху Chromium, което означава, че няма проблеми със съвместимост със сайтовете, а и разширенията от Chrome например.

Достигането на Arc до Windows е част от по-голямата визия на компанията, която е окачествена като операционна система за интернет. Идеята е, че Arc е цялостна платформа за отворен уеб, която е отвъд просто браузер. Arc on Windows е изграден с помощта на програмния език Swift и до голяма степен е с отворен код. На The Browser Company са ѝ отнели шест години, за да разработят версията на браузера за Windows.

Arc обаче има доста трудна задача на фона на доминиращия дял на Chrome, както и всевъзможните опити на Microsoft да накара потребителите да използват Edge на windows. От компанията мислят, че на пазара все пак има място, като основните браузери са в застой. Отбелязва се и преходът от Internet Explorer и Firefox към Chrome, като първият е бил в застой, а Chrome се е появил в правилния момент.

Arc би трябвало да улесни ежедневието на потребителите чрез инструменти, които пестят време. За Windows към момента ги няма разширените опции за персонализиране на външния вид, но все пак достигат функционалности като странична лента, Spaces, профили, разделен изглед и картина в картината.

Отбелязва се и обещанието, че Arc ще продължи да се развива с времето, като целта е постигане на паритет с версията за macOS по отношение на функционалности и възможности. В същото време някои добавки за Mac, които са излишни, ще бъдат премахнати. The Browser Company използва WinUI за постигане на дизайн в тон с този на Windows 11. Засега браузерът поддържа само тази версия на операционната система, но има планове и за добавяне на поддръжка за Windows 10.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !