Meta, Microsoft, X и Match също нападнаха Apple заради таксите ѝ

Стоян Ненов Последна промяна на 22 март 2024 в 17:27 72030 0

Appstore

Снимка Brett Jordan/Pexels

Meta, Microsoft, X и Match също нападнаха Apple заради таксите ѝ в App Store

Apple продължава да привлича критики към себе си и то от все по-големи имена. Делото на компанията срещу Epic Games в САЩ продължава и тя понесе нова атака, съобщава The Verge.

Meta, Microsoft, X и Match Group са изпратили към съда свои кратки позиции, които са в полза на Epic и срещу Apple. Те подкрепят твърденията, че Apple злоупотребява с господстващата си позиция и налага твърде високи такси и ограничаващи условия на разработчиците, които искат да предлагат своите игри и приложения за нейните платформи.

И четирите компании казват, че е трябвало и/или трябва да се съобразяват с правилата на Apple и смятат, че заради тях губят потребители или пък не могат да предложат максимално добра услуга. Те критикуват и изискването на Apple всички плащания в и за приложения и игри да минават през нейната разплащателна система.

Apple промени позицията си и вече разрешава и онлайн магазини и платежни системи на трети лица, но само в рамките на ЕС. Това стана възможно от този месец заради Закона за цифровите пазари. Той обаче е само за Европа. Очаквано, компаниите искат да накарат Apple да направи промяната глобална. Засега обаче няма такива регулации, които да я задължат и единствената надежда е през съдебни дела.

Сега компаниите твърдят, че „Apple направила нови промени в правилата си, които правят използването на алтернативни системи и платформи непрактични за разработчиците, недостъпни и неудобни за потребителите и съответно възпрепятства духа и целите на съдебното решение“. Поводът е, че през 2021 г. американски съд каза на Apple, че няма право да ограничава компаниите да слагат линкове и бутони в приложенията и игрите си, които информират потребителите за алтернативни платежни възможности.

Epic и останалите компании са против и високите комисионни, които Apple налага за всяко купено приложение, абонамент или покупка вътре в програма или игра. Apple прибира между 15% и 30% в зависимост от съдържанието, популярността на приложението и други фактори. Компанията е направила и нови правила, които намаляват таксите под този диапазон за някои по-малки разработчици. Тя отрича обвиненията, че иска твърде много и казва, че компенсацията е разумна за услугите, които предлага.

Epic иска съдията да препотвърди оригиналното си становище от 2021 г. и да задължи Apple да го изпълни. Останалите ИТ гиганти също смятат, че компанията не изпълнява първоначалните насоки на съда и твърдят, че това е в директен ущърб на хиляди разработчици и милиони потребители.

Разбира се, Apple не смята така. Говорител на компанията отговаря, че тя е изпълнила напълно изискванията на съда. Той посочва, че Epic не е оспорвала първоначалните опасения на Apple, че нерегулирани линкове за външни платежни системи излагат на риск потребителите, разработчиците и платформата. Според Apple нужно е да има поне някакви изисквания към тези линкове, за да се гарантира сигурността.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !