Google извърши мащабна кадрова реформа

Стефан Николов Последна промяна на 30 април 2024 в 10:09 1411 0

gogole hq

Снимка Greg Bulla/Unsplash

Google извърши мащабна кадрова реформа

Google сля няколко подразделения на компанията в стремежа си да напредне по-бързо в областта на изкуствения интелект. В резултат на това ръководителят на DeepMind получи повече правомощия, а ръководителят на Pixel ще контролира и Android.

Сундар Пичай обяви за серията от реорганизации в писмо до служителите, като подчерта, че промените са необходими за развитието на услугите за изкуствен интелект, съобщава Business Insider. Пичай заяви, че промените, които включват сливане на различни части на компанията, ще помогнат на Google да "опрости вземането на решения" и да ускори своето развитие.

Миналата година Google сля своята група Brain, която беше част от изследователските ѝ отдели, с DeepMind, за да формира "супер подразделение" за разработване на AI модели. В рамките на новата реорганизация всички изследователски екипи, работещи по AI моделите, ще се слеят с DeepMind. Екипите за Responsible AI, които разработват етичните аспекти на услугите за ИИ, също ще преминат към отдела. Като цяло, както отбелязва Business Insider, тази промяна ще даде по-голям контрол на главния изпълнителен директор на DeepMind Демис Хасабис.

Google също така обединява две основни продуктови подразделения. Групата за устройства и услуги, която контролира хардуерните продукти, включително смартфоните Pixel и устройствата Fitbit, се слива с подразделението, което разработва Android и Chrome. Двете огромни подразделения се обединяват под името Platforms and Devices (Платформи и устройства) и ще бъдат ръководени от Рик Остерло, който преди това ръководеше хардуера. По думите на Пичай Хироши Локхаймер, който ръководеше групата за Android и Chrome, ще остане в Google, но ще се съсредоточи върху други проекти.

Изпълнителният директор на Google Самир Самат е повишен в "президент на екосистемите на Android" и ще работи с всички партньори на Google в сферата на Android.

Според Business Insider очакванията са компанията да претърпи по-нататъшно преструктуриране, тъй като Google продължава да се преориентира около разработването на изкуствения интелект.

Също така стана известно, че Google е уволнила целия Python екип. Това съобщи Томас Вутерс, мениджър на изданията Python 3.12 и 3.13. В коментар за HackerNews той подробно описа с какво се е занимавал екипът му: разработване и поддържане на стабилната версия на Python в Google и следене дали всичко в монохранилището работи с нея; създаване на инструменти за обновяване на хиляди пакети на трети страни; поддържане на инструменти за интегриране на C++; извършване на автоматично рефакториране на стотици милиони редове код и още много други.

"Това беше само част от работата ни. Действахме и като своеобразна служба за помощ за потребителите на Python в Google, като помагахме да се решават трудни проблеми и насочвахме новодошлите в правилната посока. Правехме всичко това в продължение на години с екип от по-малко от 10 души, повечето от които толкова обичаха работата ни, че просто оставаха в нея с години", пише Вутерс.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !