Китайски AI стартъп в продължение на 18 месеца е складирал чипове на Nvidia преди забраната

Стефан Николов Последна промяна на 13 ноември 2023 в 11:37 252327 0

Nvidia

Снимка Nvidia

Китайски AI стартъп в продължение на 18 месеца е складирал чипове на Nvidia преди забраната

Един от новосъздадените китайски стартъпи в областта на изкуствения интелект е направил ударни покупки по-рано тази година, за да се увери, че разполага с достатъчно високотехнологични полупроводникови компоненти на Nvidia, преди правителството на САЩ да наложи по-строги ограничения за износ, които прекратяват продажбите на подобни чипове за всякакви китайски клиенти.

Стартъпът 01.AI е закупил големи количества от необходимите чипове, които ще са достатъчни за следващите около 18 месеца, заяви основателят и главен изпълнителен директор Кай-Фу Лий. Графичните процесори на Nvidia се считат за най-модерните и най-подходящите за обучение на AI моделите от рода на GPT4 на OpenAI.

"Запасихме се с много чипове на Nvidia", каза Лий по време на интервю за Bloomberg TV в рамките на Форума за нова икономика на Bloomberg. 61-годишният Лий, който е и главен изпълнителен директор на фонда за рисков капитал Sinovation Ventures, основа 01.AI по-рано тази година и помогна за увеличаване на нейната пазарна капитализация до над 1 млрд. долара за по-малко от осем месеца.

Комунистическата партия на Китай води активна инвестиционна кампания за разработване на собствен производствен капацитет в областта на полупроводниците, тъй като правителството на САЩ прекрати доставките на чипове и оборудване за тяхното производство, но Лий заяви, че не е ясно дали страната ще успее да създаде необходимите технологии, преди компании като неговата да изчерпят чуждестранните доставки. Полупроводниците са в основата на технологичната индустрия, основните градивни елементи за всичко - от изкуствения интелект и смартфоните до военните приложения.

"Никой не е наясно дали Китай след година и половина ще може да произвежда еквивалентни или почти толкова добри чипове", казва Лий, ветеран от четири десетилетия в областта на изкуствения интелект, който преди това е работил в Apple, Microsoft и китайското подразделение на Google.

Той нарече нарастващото напрежение между САЩ и Китай достойно за съжаление и прогнозира, че то ще доведе до по-нататъшно разделение в технологичния свят.

"Ще имаме две паралелни вселени", каза той. "Американците ще доставят своите продукти и технологии на САЩ и някои други държави, а китайските компании ще произвеждат за Китай и за всеки друг, който използва китайски продукти. В действителност те няма да се конкурират особено много на един и същ пазар".

Стартиращата компания 01.AI наскоро представи големия езиков модел с отворен код, наречен Yi-34B, който по определени показатели превъзхожда водещите конкуренти с отворен код, като например Llama 2 на Meta, според класацията Hugging Face. Стартъпът предвижда да предлага собствени версии на LLM на плащащите клиенти, както и AI приложения, за да може в бъдеще да генерира приходи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !