Американският Конгрес окончателно прие забраната на TikTok

Стоян Ненов Последна промяна на 24 април 2024 в 19:16 614 0

US Congress

Снимка Louis Velazquez/Unsplash

Американският Конгрес окончателно прие забраната на TikTok

Законът, който задължава ByteDance да продаде TikTok или платформата ще бъде забранена в САЩ беше окончателно приет от двете камари на американския Конгрес. За разлика от предния опит, когато Сенатът така и не гласува първата версия на закона, този път нямаше никакви забавяния, съобщава The Verge.

Миналата седмица Камарата на представителите предприе друга тактика. Тя пакетира закона за TikTok заедно с помощите за Украйна и Израел. Сенатът остана без избор и трябваше да гласува и забраната за TikTok, тъй като в противен случай двете държави щяха да останат без ключова финансова и военна помощ.

Все пак Камарата на представителите се вслуша и в някои от критиките на Сената към първата версия на закона за TikTok и ги адресира в новото предложение. То удължава срока за продажба на TikTok от 6 на 9 месеца, като американският президент има право да даде още 3 месеца, ако прецени, че има напредък в усилията на ByteDance да намери собственик и допълнителното време ще е от полза за успешно постигане на сделка.

С тези промени Сенатът прие закона със 79 гласа „за“ и 18 „против“. Следващата стъпка е подпис от американския президент Джо Байдън, с което законът ще влезе в сила. Байдън вече неколкократно е обявявал, че подкрепя закона за TikTok и ще го подпише. В коментар след гласуването, той заяви, че ще положи подписа си под закона, веднага, щом той е на бюрото му, като се очаква това да се случи на 24-ти април.

Това обаче не означава задължително, че сроковете за ByteDance да продаде TikTok започват да текат от същия ден. Според информация на NBC News, TikTok планира да обжалва закона и ще се опита да го отмени чрез съда.

От началото на година досега TikTok и собственикът ѝ ByteDance са похарчили над 7 млн. долара за лобиране и реклами, за да се опитат да разубедят Конгреса да гласува закона. И макар социалната мрежа да има привърженици сред политиците, те не са достатъчно на брой и законът мина два пъти успешно в долната камара и сега и в Сената.

„Истината е, че китайските компании не са отговорни пред клиентите или акционерите си, а само пред китайското правителство. В този контекст на популярност на социалните мрежи, не е трудно да си представим как платформа, която осигурява такава огромна аудитория, търговия, политически и социални дебати, може тихомълком да бъде манипулирана, за да обслужва цели на авторитарен режим с дълга история на цензура, репресия и дезинформация“м казва Марк Уорнър, председател на разузнавателната комисия на Сената.

Той отговаря и на критиците, които смятат, че американското правителство се опитва да отнеме думата на хората. „Искам да кажа ясно на всички американци, че това не е опит да ви вземем гласа. Много американци, особено младите, са основателно скептични. В края на краищата те не са видели нещата, които Конгресът е видял. Те не са били в закритите заседания с класифицирана информация, които Конгресът проведе и които влязоха в детайли по заплахите, които има от външния контрол на TikTok”, казва Уорнър.

„Американците обаче са виждали, че Конгресът не може да наложи смислени защити на хората от ИТ гигантите и може да виждат решението в грешна светлина. На младите американци искам да кажа, че чуваме притесненията ви. И се надяваме, че TikTok ще продължи да работи с нови собственици, американски или други“, допълва Уорнър.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !