Apple трябва да отвори и iPadOS за външни приложения

Павлин Луканов Последна промяна на 02 май 2024 в 17:26 860 0

iPadOS

Снимка Apple

Apple трябва да отвори и iPadOS за външни приложения

Тази година Apple е принудена да направи значими промени в част от платформите си заради изисквания наложени от ЕС според регулациите, които са част от Акта за цифрови пазари (DMA). Така например през март компанията пусна новата версия на операционната си система за смартфони iOS 17.4, с която в региона се добавя поддръжка за алтернативни магазини за приложения, инсталиране от файл и външни енджини за браузери.

Това разбира се е много голяма промяна за затворената платформа на Apple, която не допуска конкуренция на вградените си решения. Извън тези изисквания досега оставаше платформата за таблети на компанията, iPadOS. Това обаче е на път да се промени, като европейските регулатори обявиха, че категоризират и iPadOS като „пазител на портата“ (gatekeeper), което означава, че iPad също скоро ще са обект на въпросните изисквания като при iPhone.

Припомняме, че през септември миналата година ЕС започна разследване за това дали iPadOS влиза в тази категория. Сега от Европейската Комисия (ЕК) посочват, че Apple има на разположение шест месеца, за да осигури пълна съвместимост на iPadOS с изискванията въведени с Акта за цифрови пазари.

Apple технически отдели операционната система за iPad от тази за iPhone през 2019 г. Оттогава сме свидетели на паралелното развитие на iPadOS и iOS. На практика обаче разликите между тях на заден план са минимални. iOS и iPadOS споделят същите номера на софтуера, като биват обновявани паралелно, с малки изключения. Най-важното обаче по отношение на Акта за цифрови пазари е, че и двете операционни системи разчитат на App Store с идентичните ограничения от компанията.

Приложенията разпространявани през алтернативни магазини или сайтове ще трябва разбира се да отговарят на множество изисквания, като отново има ограничения за използване на публичните API от Apple. Едно доста добро потенциално последствие от отварянето може да е постигането на ефективни решения за замяна на лаптопа с таблет, позволявайки извършването на повече дейности.

На фона на това, въпреки множеството промени, които Apple приложи за iOS в ЕС с цел да отговори на регулациите, компанията вече е обект на ново разследване за това, че не отговаря на изискванията. В зависимост от резултатите от разследването ЕС може да изиска от Apple да приложи допълнителни промени по отношение на начина за разрешение на инсталирането на външни приложения в iOS. Освен това може да има промени и по отношение на ограниченията към разработчиците за реклама на алтернативни начини на плащане и инсталиране през външни магазини и сайтове.

Очакванията са, че промените, които Apple направи за iOS ще бъдат приложени и за iPadOS. Иначе всичко това обхваща само потребителите в ЕС, но не и извън региона, където ограниченията си остават и няма изгледи за промяна.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !