Един от проблемите със зелените политики на Apple

Павлин Луканов Последна промяна на 22 април 2024 в 13:32 332 0

Daisy Robot Apple

Снимка Apple

Разработените специални роботи, които разглобяват върнатите смартфони, с която компонентите се рециклират, се оказват неефективни

В последните години технологичните компании слагат все по-голям акцент на усилията си по отношение на ограничаване на негативното си въздействие върху природата. Това разбира се е добра новина, но дали всичко изтъкнато от тях е реално?

Сред „лидерите“ по усилия в това направление е Apple, която си е поставила за цел до 2030 г. да постигне въглеродно неутрална, като често сме свидетели на новини за напредъка ѝ. Сега обаче ново проучване хвърля светлина на практики, които до голяма степен противоречат на публично заявените амбиции.

Привидно Apple държи много на планетата, като компанията още преди години спря да доставя зарядни със смартфоните си, което намали значително размерите на кутиите, в които се доставят устройствата. Освен това беше спрямо производството на аксесоари с кожа за сметка на FineWoven, а освен това има и фокус върху използването на чиста енергия за дейностите си. Разработени са и специфични роботи, които разглобяват върнатите смартфони, с която компонентите се рециклират, ограничавайки електронното замърсяване.

По данни на Bloomberg обаче, двата въпросни робота (Liam и наследника му Daisy) не са особено надеждни и ефективни. Първият от тях се поврежда ако подаденият iPhone е с корозирали винтове, а без човешка помощ Liam не може да работи повече от десет минути. Daisy, който е по-новата версия, може да разглоби около 200 телефона за час, което представлява 1.2 млн. рециклирани устройства годишно. За сравнение Apple продава толкова телефони в рамките на 48 часа. Какво тогава се случва с останалите?

Когато даден продукт не отговаря на високите стандарти за ремаркетиране и повторна продажба, той бива нарязан от външна компания. В процеса се извличат ценните метали и се използват в нови устройства. така обаче се изхвърлят много повече компоненти спрямо разглобяването с Daisy. Един от проблемите при нарязването е, че се унищожават работещи устройства, които биха могли да бъдат преработени лесно.

В рамките на две години Apple е доставила над 530 000 iPhone-а, 25 000 iPad-а и 19 000 часовника на компанията за нарязване GEEP. В този ред на мисли ако основната идея на компанията е за спасяване на природата, голяма част от устройствата са могли да бъдат просто обновени и дадени за допълнително използване.

Проучването сочи още, че около 100 000 продукта изпратени към GEEP всъщност са били откраднати. Компанията е засякла активирането на редица предназначени за нарязване смартфони в Китай. Изглежда служители на компанията ги изнасят и продават. Това обаче ще стане по-трудно с функцията Activation Lock, която вече се прилага и за резервни части.

В крайна сметка Apple все пак предприема някои стъпки, но изглежда не всичко е по начина, по който го описват от компанията. Със сигурност би било доста полезно да бъдат въведени повече роботи за разглобяване, което ще доведе до повторното използване на компоненти, но освен това е възможно и спасяването и даване на повторен живот на много устройства, които иначе биват унищожавани.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !