Ютюбърът Дерек Мюлер спечели 10 хил. щ. долара от професора по физика в Калифорнийския университет Александър Кусенко. Това стана след като доказа, че кола, задвижвана от вятъра, може да се движи по-бързо от самия вятър.

Мюлер публикува видеоклип, в който управлява вятърна кола, наречена „Blackbird“. Във видеото той твърди, че автомобилът е в състояние да пътува по-бързо от вятъра, въпреки че се захранва от него.

От своя страна проф. Кусенко твърди, че промяната в скоростта се дължи на случайни пориви на вятъра и на инерцията, тласкаща превозното средство напред. Всичко това, според него, кара колата да изглежда, че се движи по-бързо.

Мюлер обаче успява да докаже твърдението си с помощта на друг ютюбър – Ксила Фокслин, с когото създават автомобил, задвижван от вятъра. „Когато скоростта на колата е точно равна на скоростта на вятъра, изглежда, че витлото може да осигури безкрайна сила“ – посочва Мюлер във видеото.

След като вижда доказателства, че греши, проф. Кусенко превежда 10 хил. щ. долара на YouTube звездата. „Искам да му благодаря, че е човек на честта и промени мнението си в светлината на представените доказателства, което наистина не е лесно да се направи, особено в публичен дебат като този“ – споделя още Мюлер.

Вижте повече в прикаченото видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *