Gartner изчислява, че китайската Xiaomi е изпреварила Apple по продажби на телефони през третото тримесечие на 2020 година. Нейните продажби са се повишили от 32.9 милиона бройки (8.5% от пазара) до 44.4 милиона (12.1%) това лято. Apple също е спечелила дял, но нейните 40.6 милиона продажби на iPhone представляват лек спад, спрямо същия период на миналата година и й отреждат почетното четвърто място.

Южнокорейският гигант Samsung продължава да оглавява класацията с 80.8 милиона продажби (22%), а Huawei отбелязва спад от 65.8 милиона продадени телефони на едва 51.8 милиона, в следствие най-вече на американските търговски забрани.

Gartner отбелязва още, че като цяло смартфон индустрията е в по-добра форма, отколкото беше в началото на 2020 година. Продажбите все още намаляват с 5.7%, но това е много по-малко от 20% през първото и второто тримесечие. Почти нормалните условия в Китай са спомогнали за възстановяване не производството, както и намеците за оживяване на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка.

Що се отнася до Xiaomi, в допълнение на подобрените условия в Китай, компанията се възползва и от отлагането на старта на iPhone 12 и отслабването на позициите на Huawei, за да излезе на трето място в класацията. Освен това на този етап тя не е повлияна от ограниченията, наложени от САЩ на други китайски производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *