Най-популярната интернет енциклопедия Wikipedia съвсем скоро ще иска пари за масовия достъп до своята информация. В началото тази съществена промяна на бизнес модела ще засегне големите корпорации, които използват базите данни на Wiki.

Компанията съобщи, че е създала фондацията Wikimedia Enterprises, която се счита за нещо като инструмент за сключването на сделки с корпорациите. Wikimedia ще се грижи за продажбите и доставките на съдържание от Wikipedia за технологичните гиганти от ранга на Google и Apple. С течение на времето платената тарифа ще влезе в сила и за по-малките компании.

Wikipedia обясняват новите си планове с това, че големите корпорации активно използват данните от електронната енциклопедия с комерсиални цели – както е например с Google Assistant и Siri, но не предлагат нищо в замяна. Wikipedia специално подчертава, че за обикновените потребители подобна тарифа не се предвижда и не се разглежда – за тях електронната енциклопедия си остава безплатна, разбира се, ако се използва за лични цели.

Преимуществата на платената тарифа са няколко. Към днешен ден новата информация се публикува в Wikipedia след като се натрупа в рамките на две седмици. При платената тарифа обновяването ще бъде моментално. Освен това, Wikimedia Enterprises ще осигурява висока и стабилна скорост за обмен на данните. Уеб порталът PhoneArena допълва, че Wikipedia ще се прехвърли от своите собствени сървъри към Amazon Web Services.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *