Германският автомобилен концерн Volkswagen Group изцяло преразгледа подхода си към разработването и производството на електрически автомобили. В съответствие с тази нова стратегия VW адаптира „концепцията на Tesla“ за свои цели – германският автомобилен производител се заема с разработването на собствени фирмени чипове за своите електромобили и ще патентова нови технологични решения. Според генералния директор на компанията Херберт Дис, по този начин VW ще стане много по-гъвкав и технически подкован бранд.

Ако искаме да постигнем оптимална производителност в светлината на новите много високи изисквания относно електромобилите, хардуерът и софтуерът трябва да бъдат създавани от едни и същи ръце“ – каза Херберт Дис.

Генералният директор на Volkswagen Group се ръководи от принципите на работа на Apple и Tesla. Тези две компании постепенно се отказват от закупуването на оборудване от външни доставчици и по всякакъв начин се стремят да мигрират към използването на собствени решения, които са по-производителни и надеждни, понеже са адаптирани към конкретни задачи и ситуации. VW възнамерява да започне да работи по същия начин.

Херберт Дис заяви, че първоначално неговата компания е нямала никакви намерения да разработва и произвежда полупроводникови компоненти. VW е възнамерявала просто да контролира пакет от патенти и само да управлява сглобяването на електромобилите с помощта на външни производители. Но пазарът е решил по друг начин – глобалният дефицит на полупроводникови компоненти засегна всички автомобилни производители, включително и Volkswagen Group, и ги принуди да променят своите традиционни стратегии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *