Компанията Arioso Systems създаде микроскопичен говорител с площ 10 квадратни сантиметра

Offnews Последна промяна на 09 декември 2021 в 10:00 412 0

Arioso Systems 1

Германският стартъп Arioso Systems. който е дъщерно дружество на Института по фотонни микросистеми Фраунхофер, показа първия по рода си микроговорител, направен изцяло от силиций. Новото устройство е много по-малко от класическите говорители за възпроизвеждане на звук, като едновременно с това консумира три пъти по-малко енергия. Неговите създатели са убедени, че тези микроговорители са идеални за производството на слушалки с възможност за превод от един език в друг в режим на реално време, както и за други подобни цели.

Това е миниатюрен говорител с наноскопично електростатично задвижване (NED). Неговата площ е от 10 до 20 квадратни милиметра, като всичко е направено от силиций. За разлика от обикновените говорители, новото устройство няма мембрани и магнити. Във вътрешността на този говорител от нов тип е поставен масив от гъвкави лентички, дължината на които е едва 20 микрона.

Използва се съвсем нов принцип за икономично електрстатично преобразуване на електрическата енергия в звук. Когато на устройството се подаде напрежението на аудио сигнала, пластинките в него започват да се извиват и да докосват една друга. По този начин се измества въздуха, който излиза чрез неголемите отверстия в горната и долната част на корпуса. По този начин възникват промени в налягането, които човешкото ухо възприема като звук.

Основната идея на производителя е да започне да произвежда чипове, в които са интегрирани новите говорители. По този начин става възможно създаването на миниатюрни и изключително икономични слушалки с висококачествено аудио и звуково налягане до 120 децибела.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !