Honor Magic 4 Lite 5G: Завръщане в средния клас

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 20 юни 2022 в 10:28 8392 0

Honor Magic 4 Lite 5G

Снимка OFFNews

Honor Magic 4 Lite 5G

Honor е позициониран в средния клас още от самото му създаване, като част от китайския гигант Huawei. Година след като брандът се отдели и вече работи самостоятелно на пазара, той си поставя висока летва. Тя е да замени своя именит китайски производител на пазара. Honor направи първата голяма крачка в тази посока, като стана лидер в Китай за първото тримесечие на 2022 г. Следващата му голяма цел е Европа и в по-малка частност – България.

Фокусът ще е насочен в максимално широко портфолио – смартфоните от средния и достъпния клас ще придават обем, особено на пазари като българския. Докато флагманите ще придават статус и ще формират маржа на печалба. Затова не е изненада, че първият модел от новата флагманска серия Honor Magic 4, който започна да се продава в нашата страна е по-достъпната версия Lite. Тя е близо три пъти по-евтина спрямо базовата конфигурация – 649 лева срещу около 1 700 лева за Pro модела.

Голямата разлика не трябва да ни кара да подминаваме Honor Magic 4 Lite 5G с лека ръка. Той е доста силен представител в средния клас, който от своя страна винаги е бил фокус на бранда.

Премиум усещане

Първото впечатление за Honor Magic Lite 4 5G е, че е сравнително голям смартфон. Това се дължи най-вече на 6.81-инчовия LCD екран, който е с разделителна способност от 1080×2388. Силна функционалност е адаптивната честота на опресняване от 120Hz. Което придава по-плавна работа и щади батерията, заради автоматичното му настройване.

Дизайнът следва установените линии на Magic 4 серията. Имаме пластмасов корпус, който е добре обработен и замаскира умело вида на материала. Задният панел е матов и е доминиран от кръглото гнездо за камерите. Ранката е изчистена от гледна точка на елементи – има бутони само за управление на звука и включване и изключване в дясната част. Долната част е доминирана от USB Type-C жак, с говорител и слота за 2 SIM карти. Изработката е стабилна, като качеството и усещането се доближава доста до премиум продуктите. Същото важи за липсата на дебели рамки около екрана. Единствено удебеление има в долната част на предния панел.

Традиционен хардуер

От хардуерна гледна точка, Honor Magic 4 Lite 5G се движи в рамките на параметрите в средния ценови клас. Процесорът е характерен за смартфон под 700 лева. Това е популярният Snapdragon 695 изпълнен по 6nm архитектура и с 5G свързаност. Докато при по-флагманските модели имаме по-голям избор, Honor Magic 4 Lite 5G се предлага само в две конфигурации – с 6GB и 8GB оперативна RAM памет. Мястото за съхранение е фиксирано на 128GB, което също е стандартно за средния клас. За съжаление няма опция за разширяване чрез MicroSD карта.

Предвид горните компоненти, представянето на смартфона е задоволително. Не се забелязва съществено забавяне между операциите и мултитаскинга. Honor Magic 4 Lite 5G се представя добре с повечето игри. Но все пак бихме имали едно наум при крайни натоварвания или продължителен гейминг. Тогава е вероятно да усетите и по-силно загряване, но предвид ценовите параметри, смартфонът се представя повече от добре.

Honor Magic 4 Lite 5G разполага с батерия с капацитет от 4 800 mAh, което я прави достатъчно обемна за 5G устройство. Тя предоставя възможност за работа в рамките на ден-ден и половина при средно интензивно използване. Смартфонът има бързо зареждане от 65W, като в комплекта към него има включено подобно зарядно. То запълва батерията на 77% в рамките на половин час.

Компромисни камери

Основният компромис, който прави Honor Magic 4 Lite 5G са камерите. Главната в задния панел е 48MP и нея ще използвате за най-много случаи. Нейното представяне е задоволително, особено предвид факта, че такъв сензор е стандарт вече дори при бюджетните модели. Липсва широкоъгълна или телефото камера, те са заменени от 2MP макро и втори дълбочинен. Качеството на снимките не е високо, особено спрямо модели, чиито усилия са насочени основно към снимането. Положението може да се подобри частично като се използва основно режима на пълна резолюция.

Тази конфигурация от сензори намалява ефективността на смартфона при по-широк спектър от ситуации. Най-вече се усеща липсата на широкоъгълна и телефото камера. Макро сензорът е нишов и обикновено е предпочитан само от определени потребители. Селфи камерата е стандартна за средния клас с 16MP, което кореспондира и с нейното представяне.

Положителната страна на медала е собственото приложение за снимане, с което идва Honor Magic 4 Lite 5G. То наследява лесния и интуитивен интерфейс на предходните модели и разполага с доста от основните режими. Сред тях са портретен, макро, нощен и комбиниран, при който се използва едновременно предната и задна камера. Нощният режим е предпочитаният избор при слабо осветление, но поради сензорите ще трябва да държите смартфона няколко секунди максимално неподвижно за качествена снимка.

Софтуери и заключение

Ако сте фен или притежавате някой от предишните модели на Honor или такива на Huawei ще бъдете изключително доволен и ще плувате в свои води. Интерфейсът на смартфона е собствена разработка Magic UI 4.2 и включва повечето основни приложения, като това за камерата, за галерията със снимки, браузър и др.

Естетически той наподобява системата на Huawei – същите големи икони и стилистика и др. За разлика от китайския гигант обаче, Honor Magic 4 Lite 5G идва с лицензирана версия на Android 11 и се надяваме скоро да има ъпдейт и до 12. С него идват и пълния комплект услуги на Google. В най-левия ъгъл на началния екран имате познатия фийд на Google News, а при приплъзване от някой от долните ъгли нагоре можете да извикате гласовия асистент на интернет гиганта.

Като заключение – Honor Magic 4 Lite е 5G смартфон в средния клас с отлични технически характеристики и представяне, премиум изработка и възможности. Ахилесовата пета са му камерите и ако те не са ви основен критерий за покупка, то можете да се замислите за него. Разполага и със сравнително разумна цена от 649 лева, но и конкуренцията тук е доста жестока.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !