Малко след като се премести да живее в Тексас Илън Мъск се сблъска с прекъсване на електричеството, поради съвсем неочакваното застудяване и масивните валежи от сняг. Някои населени места останаха без електрическа енергия над три денонощия и това накара генералния директор на Tesla и SpaceX да се включи в решаването на този проблем. Компанията Tesla, без да привлича излишно внимание, е започнала изграждането на акумулаторно хранилище на електрическа енергия с мощност минимум 100 MW. Строителството е стартирало в град Ангълтън, на който съвсем наскоро Мъск стана жител.

Tesla по никакъв начин не рекламира този проект, който се осъществява от не особено известния отдел на компанията Gambit Energy Storage LLC. Служителите й дори са забранили на фотографите на Bloomberg да снимат обекта и са заявили, че той е таен. Но журналистите са пуснали дрон, който показа, че обектът се състои от 20 големи акумулаторни блока, съобщи Ars Technica.

Малко след това излязоха нови подробности. В акумулаторните блокове се използват литиево-железни-фосфатни акумулаторни батерии с технологичен живот около 20 години. В документацията на проекта се казва, че хранилището ще генерира за града около 1 милион щ. долара годишно във вид на данък за недвижимо имущество. Но колко ще икономиса градът благодарение на балансираната консумация електрическа енергия ще стане ясно след като огромната акумулаторна батерия бъде включена в енергийната система на Ангълтън и елиминира каквото и да било спиране на тока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *