През месец април тази година стана ясно, че надеждите на Tesla да стартира производството на електромобили в строящата се огромна фабрика близо до германската столица, явно няма да се сбъднат. Tesla разкритикува бюрократичната машина на Германия за това, че тя твърде дълго разглежда, преразглежда и утвърждава процеса по приключването на строителството на новата гигафабрика на компанията близо до Берлин. Сега става ясно, че бюрократичните пречки са принудили автомобилната компания на Илън Мъск да отложат началото на производството за края на тази година. А в началото на тази седмица Tesla представи на местните власти коригиран план, който предвижда увеличаването на производствените мощности.

В новата заявка се описват намеренията на Tesla близо до берлинската гигафабрика да започне производството на своя нов тип батерии 4680 за акумулаторните блокове на електромобилите. Първоначално те ще се доставят от гигафабриката на Tesla в Калифорния, но след това ще започне тяхното производство и в Германия.

Сега Tesla доставя в Европа единствено електромобили, които са сглобени в САЩ и Китай. Това усложнява логистиката и повишава цените на електрическите автомобили.

Заводът на Tesla в Германия ще даде възможност на американския производител на електромобили силно да разшири своето влияние в Европа и да стане директен конкурент на компаниите Volkswagen AG, Daimler AG и BMW AG на пазара за електрически автомобили. Това явно не се харесва на европейските автомобилни производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *