Ето защо водородът като гориво има цветове и защо те са толкова важни

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2022 в 10:54 2337 0

Водород

Снимка energynews.biz

Водород

По принцип водородът е безцветен газ, но когато става дума за водорода като гориво, той се класифицира по цветове и може да бъде зелен, син и сив, в зависимост от това колко е чист. Това всъщност са кодове, с които се обозначават различните видове водород, който се използва като гориво. В наши дни, когато светът страда от голямото количество изхвърлени в атмосферата парникови газове и недостиг на гориво, водородът отдавна се счита за перспективно решение за близкото бъдеще. Водородната икономика се разглежда като метод за борба с широкия спектър негативни последици, дължащи се на използването на изкопаеми горива.

Именно затова водородът се счита за толкова привлекателен, особено когато става дума за намаляването новото на въглерод в нашите енергийни системи. При неговото използване няма отделяне на каквито и да било вредни вещества - единствено нищожни количества чиста вода във вид на пара. Само че неговото производство съвсем не е 100% екологично и от гледна точка на зелената енергия не е правилно водородът да се разглежда само като гориво.

Има много начини за производството му, като всеки от тях си има своите плюсове и минуси, пише специализирания сайт energynews.biz. Именно те оказват влияние на условната "чистота" на този газ. Може да се каже, че съвсем малка част от произвеждания водород е наистина чиста. В зависимост от начина на получаване, а вече и на производство, той се разделя на няколко класа, като всеки клас има свой цвят.

Зеленият водород

Това е най-чистият водород в сравнение с всички останали. Той се произвежда най-вече чрез електролиза, като електрическата енергия за този процес се получава с помощта на възобновяеми източници - слънчеви панели и големи фотоволтаични системи, вятърни турбини и водноелектрически централи. Тоест, при получаването на този водород няма отделяне на вредни емисии и няма замърсяване на природата. При неговото получаване, както и при неговото използване като гориво не се отделят парникови газове, няма вредни емисии и това е наистина изключително екологичен продукт. Често можем да чуем твърдението, че чистото електричество ни дава наистина чист водород.

Синият водород

Синият водород се произвежда от природен газ и други изкопаеми горива. Той се получава при паров реформинг на метана. В сравнение с другите методи, този способ е по-добър, понеже има възможност за улавянето и филтрирането на отделения при този процес въглерод. Благодарение на този подход значително се намаляват вредните емисии. Синият водород е с ниско въглеродно съдържание, но в никакъв случай не може да се каже, че е въглеродно неутрален.

Сивият водород

Това е "най-мръсната" форма на водородното гориво, понеже се получава предимно от изгарянето на въглища, при което се отделят големи количества въглероден диоксид. И тук се използва същия паров реформинг, но няма как да се улови и филтрира отделения въглерод. Ето защо вредните емисии при неговото получаване са минимум два пъти повече в сравнение със синия водород.

От друга страна производството на сивия водород е най-евтино и най-разпространено към днешен ден. Сивият водород е съвсем същият газ като другите, но неговото използване почти не се различава от директното използване на изкопаеми горива.

Другите цветове

Според редица експерти в тази област, при използване на електрическата енергия от атомна централа също се получава зелен водород, но той се класифицира като розов или виолетов водород. А водородът, получен чрез обикновената електрическа мрежа е прието да се счита за жълт водород.

Има и други класификации - според използваната технология за получаване, според вида въглища и още много други, които не са така съществени при използването на водорода като гориво.

Очевидно е, че е по-добре да се използва единствено зелен водород, който е въглеродно неутрален. Но от икономическа гледна точка това все още не е изгодно. Необходими са нови технологии и нови начини за получаване на водород, върху които учените усилено работят.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !