Microsoft спира опцията за активиране на Windows с продуктови ключове от по-стари версии

Павлин Луканов Последна промяна на 02 октомври 2023 в 17:47 1407 0

Windows 7

Снимка Wikimedia Commons

Microsoft спира опцията за активиране на Windows с продуктови ключове от по-стари версии

Една полезна за някои потребители с Windows черта, която беше налична досега изглежда ще бъде премахната. Миналия месец Microsoft тихомълком публикува информация за това, че хората вече няма да могат да инсталират и активират Windows 10 и Windows 11 с продуктови ключове за старите Windows 7 и Windows 8.

Добрата новина, поне засега, е, че тази промяна ще бъде приложена за бъдещи версии на Windows. Все още има възможност за активиране на Windows 11 Pro 22H2 с продуктов ключ за Windows 8 Pro. Не така обаче стоят нещата при проба за активиране на по-нова Insider Preview версия на Windows. Това означава, че промяната ще засегне следващите обновления на операционната система. Засега все още няма уточнения в тази насока от Microsoft.

При пускането на Windows 10 преди осем години (2015 г.) беше предложена възможност за безплатно обновление за всички потребителите с Windows 7 и Windows 8, версиите с най-много потребители по онова време. Така от Microsoft искаха да насърчат разработчиците да използват новите технологии, като им дават достъп до възможно най-голяма потребителска база.

Така хората с Windows 7 и Windows 8 не само имаха възможност за обновяване до Windows 10, но и продуктовите им ключове за тези версии можеха да активират аналогичните издания на Windows 10. Формално тази безплатна опция приключи през юли 2016 г., като тези останали с Windows 7 и 8 вече не получаваха известия за нея. Въпреки това обаче потребителите все още могат да ъпгрейднат, използвайки изтеглени ISO или USB стикове, като след това активират операционната система със стари продуктови ключове за Windows. Тази опция е налична и към настоящия момент.

От Microsoft споделят, че потребителите с Windows 10 все още могат да преминат към Windows 11, ако компютърът им отговаря на системните изисквания. Microsoft спря да продава нови кошия на Windows 10 през януари, като повечето версии на операционната система ще спрат да получават обновления по отношение на сигурността през октомври 2025 г.

Все пак, дори когато Microsoft спре да приема продуктови ключове за Windows 7 и 8, би трябвало да нямате проблеми ако вече сте активирали по-стара инсталация. Windows създава и съхранява дигитални отпечатъци на системата при активиране, което означава, че можете да инсталирате и активирате същото издание на Windows на съответния компютър, без да въвеждате отново продуктов ключ.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !