Spotify обяви плановете си да стартира услугата Spotify HiFi. С нея потребителите ще могат да се насладят на lossless музика.

По данни на компанията новата услуга ще позволи постигането на CD качество за съществуващите устройства и говорителите Spotify Connect. За съжаление на този етап няма детайли свързани с използвания кодек и битрейт.

Към момента Spotify използва Ogg Vorbis за десктоп и мобилните си варианти, както и AAC за уеб плейъра. От компанията тестват възпроизвеждането на висококачествен звук от известно време.

Някои потребители дори имат избор за това още от 2017 г. С въвеждането на тази опция Spotify ще се нареди до други услуги като тези на Tidal, Amazon, Quobuz и Deezer, които предлагат такава възможност.

Повечето от споменатите предлагат звук, който надминава техническите ограничения дори на дисковете. Това е и една от малкото сфери, в които компанията изостава от конкурентите си.

Все пак е интересно да отбележим, че и услугата на Apple не включва lossless звук. Ако Spotify успее първа да въведе опцията, ще има добавена стойност в сравнение с предложението на компанията от Купертино.

Spotify споделя още, че бъдещата услуга първоначално ще е налична на избрани пазари. Тя се очаква да стартира по-късно през годината.

One thought on “Spotify ще стриймва и lossless музика”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *