SpaceX постави нов рекорд по брой на комерсиалните изстрелвания. Преди няколко часа космическата компания на Илън Мъск за 27-ми път тази година изстреля ракетата Falcon 9, която изведе в орбита няколко сателита едновременно. От тях 48 допълниха глобалния космически интернет Starlink, а останалите два сателита за дистанционни измервания на Земята бяха изведени в орбита според сключения с компанията BlackSky договор.

Този полет бе 27-ият по ред за ракетите от клас Falcon 9 за тази година, като по този начин бе счупен миналогодишния рекорд от 26 изстрелвания. Повечето мисии бяха за изпълнение на програмата за изграждането на орбиталната групировка на сателитния интернет Starlink, който е проект на SpaceX. Компанията вече изведе в ниска околоземна орбита 1890 сателита от този тип.

COVID-19 пандемията значително забави реализацията на този изключително амбициозен план. За да може проектът Starlink на SpaceX да стане печеливш е необходимо бързо да бъде увеличаван броя на сателитите, за да не се допусне претоварване на вече изведените в орбита космически апарати чрез включването на голям брой потребители. При подобна ситуация претоварването ще окаже отрицателно влияние на скоростта на обмен на данните. Необходими са и повече потребители, които използват новия сателитен интернет.

Наскоро Илън Мъск каза, че ситуацията ще се реши след като огромната ракета Starship също започне да извежда сателитите за Starlink в орбита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *