Финансовият директор на SpaceX Брад Джонсън съобщи, че компанията продава терминалите за сателитния интернет Starlink при цена под тяхната себестойност. Цената на един от тези терминали е 499 щ. долара за целия комплект, което е приблизително 2,5 пъти по-малко от неговата себестойност. Въпреки че тези разходи се възстановяват от месечния абонамент за използването на сателитния интернет, SpaceX подготвя нова версия на това оборудване, с която не само ще се намалят разходите за производството на терминалите за Starlink, но се дава и възможност за увеличаване производството на тези устройства. Всичко това бе съобщено по време на събитието Satellite 2021.

По време на 36-ия космически симпозиум, който се състоя в края на миналия месец, президентът на SpaceX Гуен Шотуел заяви, че компанията активно работи върху 50-процентното намаляване на разходите за производство на терминали, като конкретните резултати в това направление ще бъдат получени в края на тази година. Това съвсем не е всичко – по-късно цената на Starlink терминалите още веднъж ще бъде двойно намалена.

Към днешен ден SpaceX произвежда около 5000 потребителски терминала седмично. Според финансовия директор на компанията, през следващите няколко месеца тяхното производство ще бъде увеличено няколко пъти, но не даде допълнителни подробности.

Според статистиките, към края на месец август са инсталирани 100 хиляди Starlink терминала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *