Американският технологичен стартъп Nuro получи разрешение от властите в щата Калифорния да прави доставки на стоки с автономни автомобили. Това е първият такъв документ издаден в щата, сочен за център на технологичната индустрия.

Разрешението позволява на компанията да започне доставки на различни продукти с коли управлявани самостоятелно – без шофьор. Припомняме, че тя беше и второто дружество, което получи право да тества такива возила в Калифорния по-рано тази година.

От стартъпа побързаха да съобщят, че вече имат партньорство с установен търговец на бързооборотни стоки и много скоро ще започнат да предлагат доставки в определени райони. Компанията има и собствено автономно автомобилче, наречено R2. Първоначално обаче тя ще използва за доставките модел Тойота Приус и едва на по-късен етап ще премине към употреба на своето симпатично возило.

Първите райони в които Nuro ще стартира своите услуги – Сан Матео и Санта Клара – междувременно през последните дни отчетоха сериозно нарастване на случаите на коронавирус. Контекст, който ще направи доставките с автономни коли още по-предпочитани веднага щом те стартират.

Nuro далеч не е единствената компания, която навлиза в този перспективен сегмент. Към него имат интерес както технологични гиганти като Google и Amazon, така и мобилни приложения за споделен транспорт като Uber и Lyft. Припомняме, че само преди два дни се появи информация, че още една знакова корпорация – Apple – прави своя автономна кола. Все още обаче е рано да се твърди дали тя ще има интерес и към доставки на стоки с такива возила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *