Уеб порталът Windows Central съобщи, че първите устройства работещи под управлението на операционната система Windows 10X ще излязат на пазара през третото или четвъртото тримесечие на тази година. Това няма да бъдат обещаните съвременни устройства с два екрана, а класически модели с един дисплей, предназначени предимно за образователния сегмент.

Според тази информация, Microsoft е планирал излизането на Windows 10X за второто полугодие на 2021 година. Лошото е, че новата операционна система няма да поддържа редица обещани по-рано функции. Оказа се, че няма да се поддържа работата на класическите Win32 програми, заради които софтуерният гигант вече отложи с една година излизането на тази операционна система. Ще се поддържат единствено универсалните предложения Universal Windows Platform (UWP). Това е твърде иронично, понеже именно по поддръжката на Win32 приложенията Windows 10X трябваше да се отличава от прословутите Windows RT и Windows 10 S, за да не последва тяхната съдба и да бъде бързо забравена.

Няма да се поддържа и високотехнологичния режим на работа с два екрана, който трябваше да бъде втората ключова особеност на тази операционна система и който видяхме в нейните ранни демонстрации. В началото Windows 10X няма да е подходяща и за игри.

Очакванията са Windows 10X да има силно олекотено ядро, което ще даде възможност на тази операционна система да работи и на откровено бюджетните лаптопи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *