Как безопасно да изтегляме приложения за смартфона си

Стоян Ненов Последна промяна на 10 май 2023 в 16:00 399 0

Apps

Снимка Rami Al-zayat/Unsplash

Как безопасно да изтегляме приложения за смартфона си

Смартфонът на всеки потребител изобилства от приложения. И докато iOS на Apple е строго контролирана платформа, на която е трудно (но не невъзможно) да се инсталират приложения от неофициални източници, при Android това е много лесно.

Свободата на Android носи и допълнителни рискове. Има огромен брой онлайн магазини и сайтове, които предлагат приложения за Android, но не липсва и опасност от измами и злоупотреби. Често сайтове предлагат уж безплатни версии на платени приложения, но те може да са компрометирани с вируси. Или пък някои приложения да се представят като безплатни алтернативи на популярни заглавия, но да злоупотребяват с данните на потребителите.

При положение, че на световния пазар за мобилни приложения има милиони заглавия, понякога е трудно за потребителите да се ориентират. Има няколко семпли, но полезни съвета да се намали риска от изтегляне на проблемни или опасни приложения, съобщава MakeUseOf.

Най-очевидното решение е да се използват само официални онлайн магазини за приложения. Такива са Apple App Store, Google Play, Samsung Galaxy Store, Huawei App Gallery, Amazon App Store и др. Те разполагат с множество системи за сигурност, които проверяват приложенията за опасности. Понякога има и програми, които успяват да заобиколят защитите, но са много по-малко.

Независимо откъде се инсталира приложение, е важно да се обърне внимание достъп до какви разрешения и модули иска. Най-често приложенията искат достъп до контакти, галерия, местоположение, камера, микрофон и др. Обикновено всяка програма има нужда от достъп до няколко модула, за да работи добре. Това обаче не означава, че има нужда от всичко. Например приложение за времето логично ще има нужда от местоположението, но няма логика да иска от потребителя достъп до контактите и микрофона.

Препоръчително е да проверите и отзивите за приложението в дадения онлайн магазин. Ако то има множество отрицателни оценки, значи определено има проблем. Важно е и как разработчиците на приложението са отговаряли на критиките и дали са им обърнали внимание. Възможно е понякога приложението да е „жертва“ и на фалшиви ревюта, като обикновено те си личат по липсата на аргументи или просто по начина на написване на отзива бил той положителен или не.

Броят изтегляния на приложението също е индикатор за неговата популярност и качество. Ако някоя програма е била качена в магазина преди 3 години например и има само няколко хиляди изтегляния, то тя най-вероятно не е добра. Големият брой изтегляния и налични отзиви е добър сигнал, че програмата се използва от хората активно и съответно е и развивана добре.

Дори и след инсталирането на приложението, наблюдението трябва да продължи. Ако смартфонът започне да има проблеми, например да работи по-бавно, батерията да се изразходва по-бързо или да се увеличи мрежовата активност без да има видима причина, това може да са последици от некачествено или дори вредно приложение. В такива случаи най-добре е то да бъде деинсталирано веднага и ако телефонът оправи поведението си, повече да не бъде инсталирано.

Разбира се, някои приложения може да увеличат натоварването, просто защото са „по-тежки“ – такива са игри, фитнес приложения с постоянен мониторинг, някои VPN услуги. Затова е важно е да се следят няколко фактора и индикатора преди да се вземе решение дали дадено приложение е проблемно или не.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !