Twitter: Анализът на Мъск показа, че собственият му профил е бот

Стоян Ненов Последна промяна на 08 август 2022 в 12:17 9262 0

Elon Musk Twitter

Снимка OFFNews

Elon Musk Twitter

Спорът между Илон Мъск и Twitter продължава да бъде все по-суров. В края на миналата седмица двете страни си размениха поредица обвинения, условия и предизвикателства в опит да вземат превес.

В четвъртък Twitter подаде в съда в Делауеър 127 страници отговор на контраиска на Мъск в делото по провалената сделка за придобиване на микроблога. А през почивните дни Мъск отговори в социалните мрежи и със свои документи към съда, съобщава Reuters. Делото е насрочено за 17 октомври, но двете страни не са спирали да си разменят „обвинения“ по различни начини.

В основата на спора са твърденията на Twitter, че по-малко от 5% от всички дневни активни потребители на платформата са ботове или фалшиви профили. Мъск обаче смята, че това е лъжа и реалният им брой е поне 10% или по-голям. Той иска от Twitter доказателства за обратното, но компанията казва, че не може да предостави информацията публично.

Различни методологики

В отговора на контраиска, Twitter оспорва твърденията на Мъск, както и методиката, която е използвал, за да определи, че фалшивите профили са повече от 10%, съобщава Ars technica. Компанията посочва, че Мъск е използвал платформата Botometer, за да достигне до заключението. След това допълва, че според данните на същия Botometer, профилът на Мъск има оценка 4 от 5 за вероятност да е бот.

Ден, след като компанията обяви това, оценката на профила на Мъск е променена на 1.2 от 5 – колкото по-нисък е резултатът, толкова по-голяма е вероятността профилът да е на реален човек. В анализ на Protocol от май т.г. също се обръща внимание на факта, че оценките на Botometer често варират ден за ден, защото е много трудно да се определи кой профил е на бот, особено като се използва само публична информация.

Twitter твърди, че има коренно различен алгоритъм за оценка, който използва и вътрешна информация, която няма как да бъде споделена публично. Мъск обаче не отстъпва от желанието си данните да се споделят с обществото.

Дуел на ботове

В последствие милиардерът отговори, че Botometer се развива от специалисти от няколко университета и вече има над 1000 цитирания в проучвания. Проектът е повече от 8 години и се ползва с доверие, смята Мъск.

През почивните дни той продължи отговора си и в самата платформа. Той постави условие на Twitter да избере 100 профила и да ги анализира дали са реални или на ботове. След това компанията трябва да каже как е достигнала до заключенията си, че те са реални. Ако тя направи това, то Мъск ще придобие Twitter според първоначално договорените условия и цена от 44 млрд. долара.

„Ако обаче се окаже, че документите, които са подали в SEC (американската Комисия за ценни книжа и фондови борси), са материално фалшиви, то тогава сделката не трябва да продължава“, пише още Мъск. Той също така заяви, че е „добър въпрос“ защо комисията не е започнала проверка на твърденията, които предизвикаха такъв спор.

По-късно Мъск предизвика на публичен дебат и изпълнителния директор на Twitter Параг Агравал. Той призова Агравал „да докаже на обществото“, че по-малко от 5% от дневните активни потребители на платформата са фалшиви или спам.

Самият Агравал все още не е коментирал дали ще приеме поканата. За сметка на това Мъск продължи с „атаката“ си, като пусна и анкета към своите последователи дали вярват на твърдението за петте процента. 64.9% от отговорилите 822 766 профила казват, че не вярват, на което Мъск отговори: „Twitter се произнесе“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !