Делото за сделката на Twitter ще започне на 17 октомври

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2022 в 17:38 2022 0

Twitter

Снимка Ravi Sharma/Unsplash

Twitter

Ръководството на Twitter се съгласи да започне делото относно оттеглянето на Илон Мъск от сделката за придобиване на компанията на 17 октомври. Съдебният процес трябва да продължи до 21 октомври, но не по-късно. Досега от социалната мрежа настояваха делото да започне седмица по-рано на 10 октомври и да продължи до 14 октомври. Илон Мъск от своя страна помоли съда да отложи процеса с една седмица.

Причината е, че на защитата на технологичния предприемач зад Tesla, SpaceX и Starlink е необходима още една седмица подготовка. Според адвокатите му това време ще има решаващо значение. Сега социалната мрежа се съгласи с тази молба и заяви, че няма нищо против, докато преди настояваше да няма отлагане.

Това е първият път, когато по този съдебен иск Twitter са съгласни с предложение на адвокатите на Мъск. От друга страна, компанията поиска гаранции от съда, че изслушването ще продължи пет дни и нито час по-късно. Причината е, че на 24 октомври изтича задължението на Мъск да закупи социалната мрежа, като част от предварително сключеното споразумение. Ако процесът се забави, то Twitter няма да успее да обжалва пропуснатия срок.

Социалната мрежа и Мъск са достигнаха до съд, след като милиардерът обяви, че придобива компанията срещу 44 млрд. долара и подписа предварително споразумение. Технологичният предприемач след това влезе в задочен спор с Twitter относно ключов показател, какъвто е броят на фалшивите абонати. Според Мъск, така компанията е нарушила предварителния договор за продажба, като не е предоставила тази информация. След което, милиардерът се оттегли от сделката.

Самият спор е относно броят на ботовете и фалшивите потребители в социалната мрежа. Twitter заяви, че това са само под 5% от всичките акаунти. Проверка на екипа на Мъск провери и откри, че ботовете и спам акаунтите са минимум невероятните 20% от общия брой. Това е твърде важен бизнес параметър и Мъск официално заяви, че изобщо няма да пристъпи към купуването на тази социална мрежа докато не получи тези данни. Но така и не ги получи.

След това събитията се развиха много бързо. Отказът на Мъск да купува Twitter, очаквано потопиха акциите на социалната мрежа и към месец юни пазарната капитализация на компанията слезе до ниво 28 млрд. долара. Милиардерът предлагаше да купи Twitter за 44 млрд. долара. Сега ръководството на социалната мрежа иска чрез съда да приведе сделката в сила, с което Мъск да плати съответната сума.

Днес пазарната капитализация на Twitter е малко по-висока – 30.45 млрд. долара, а една акция се търгува при цена 39.85 долара, но това е далеч под цената от 54.20 долара за брой, която обяви Мъск. Да припомним, че главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX стана един от най-големите акционери в Twitter след като закупи 9.2% от компанията през април. Покрай сключването на предварителния договор за продажба, той има право на достъп до всякаква фирмена информация.

Според вписаните в предварителното споразумение условия, ако Мъск се откаже да купува Twitter, то той трябва да заплати на социалната мрежа 1 млрд. долара, но ако сделката бъде спряна от Twitter, то тогава социалната мрежа трябва да плати на милиардера същата сума. Сега явно всичко ще се реши в съда. По този повод Мъск типично в своя стил заяви, че не се интересува от печалбите, които могат да бъдат реализирани от Twitter, но щом се е стигнало до съд, то най-после данните за ботовете и фалшивите акаунти ще бъдат официално оповестени.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !