Ново антимонополно дело срещу Google започват 38 американски щата

Offnews Последна промяна на 18 декември 2020 в 15:10 4686 0

Google board

Пореден юридически удар се заформи срещу Google в САЩ. Представители на 38 щата са завели съвместно антитръстов иск във връзка с основната дейност на онлайн гиганта - неговата интернет търсачка. Според главния прокурор на Колорадо Фил Уайзър, който ръководи групата от ищци, действията на Google са попречили на навлизането на конкуренти, лишавайки потребителите от предимствата на конкуренцията, предотвратявайки появата на иновации и подкопавайки появата на нови играчи.

Припомняме, че това е второто антитръстово дело срещу знаковата дигитална компания в рамките на по-малко от седмица и трето с подобно обвинение в рамките на годината. В сряда главният прокурор на щата Тексас започна съвместно с група от щати друго дело, насочено срещу рекламния бизнес на Google.

През октомври пък Министерството на правосъдието на САЩ започна съдебна процедура срещу корпорацията, обвинявайки я в нечестно използване на преимуществата на своята търсачка и рекламните си услуги. Подобно на него и новото съдебно дело е концентрирано върху търсачката на онлайн гиганта, но според Уайзър ще разшири обхвата на обвиненията.

Юристът дава за пример инвестициите на Google в умни говорители, гласови асистенти и свързани автомобили като поведение, нарушаващо конкуренцията. "Устройства като умните говорители, умните телевизионни приемници и свързаните коли биха могли да поддържат конкурентни основни търсачки" - добавя той - "Поведението на Google да изключва наличието на конкурентни гласови асистенти от своя страна ограничава допълнителни възможности за добавяне на повече избор, защитавайки нейния монопол, свързан с търсещите услуги. По този начин се вреди на потребителите, рекламодателите и на конкурентния процес."

От онлайн компанията отговориха на обвиненията с постинг в своя блог. Според неговия текст, делото ще навреди на бизнесите, които зависят от онлайн търсачката.

"Това дело налага промяна на дизайна на търсачката Google и изисква от нас да добавим онлайн посредници вместо директната връзка с бизнесите. Подобен редизайн на Google Search ще влоши качеството на вашите резултати при търсене. В очакване сме на разглеждането на казуса в съда, като в същото време оставаме фокусирани върху предоставянето на нашите потребители на висококачествено изживяване при търсенето."

Съдебният иск е част от цялостната тенденция за все по-негативно отношение на правителства, регулатори и други институции срещу най-големите онлайн компании - Google, Facebook и Amazon са само част от списъка. Антимонополни искове и разследване вече има и в редица други страни по света.

Темата е изключително сложна, защото засяга множество важни аспекти. От едната страна имаме неприкосновеността на частния бизнес в демократичния свят, нуждата от стимулирането на иновациите, както и безспорния факт, че компании като Google и Facebook са улеснили живота на всички ни със своите услуги. На другата везна обаче е фактът, че тези корпорации вече станаха прекалено големи, способни са да застрашат конкуренцията в иновативния сектор по много начини, а на риск са изложени и личните данни и неприкосновеност на потребителите.

Не е без значение и въпросът колко бързо тези компании придобиват всеки нов и перспективен технологичен стартъп, елиминирайки конкуренцията в зародиш, както и това, че избягват плащането на данъци в държави, в които печелят огромни суми, тъй като често са регистрирани в данъчни убежища. Затова и най-вероятно можем да очакваме конфликтът между институциите и технологичните гиганти тепърва да се ужесточава.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !