Новият институт за изкуствен интелект INSAIT привлече световноизвестен учен за лектор

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 06 юли 2022 в 12:49 2215 0

INSAIT

Снимка INSAIT

INSAIT

Световноизвестният професор Люк Ван Гуул и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, се присъединява към екипа на INSAIT – първият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София. Неговото привличане ще позволи на институцията да се развие и установи като световен център в една от най-стратегическите научни и технологични сфери в момента.

Новият институт беше обявен през април и си поставя амбициозната цел да се превърне в изследователски център на световно ниво в сферите на компютърните науки и изкуственият интелект (AI). INSAIT представлява първият по рода си институт в Източна Европа, изграден по модела на най-силните университети в света като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford. Той е част от Софийския университет, но си сътрудничи интензивно с голяма част от изброените по-горе световноизвестни институции. През май обяви и първите си докторски програми в тази сфера.

Попълнение от световна класа

Белгийският учен Люк Ван Гуул е дългогодишен професор във водещия европейски технологичен университет - швейцарския ETH Zurich. Той е и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven, Белгия. Той е носител на четири награди David Marr Prize, Koenderink Award, Helava Prize, Tsuji Award и ERC разширен грант.

Освен с изследователска дейност, проф. Ван Гуул е съосновател и на 12 стартиращи компании (assaia, Endosat, eSaturnus, Eyetronics, Fashwell, GeoAutomation, kooaba, Parquery, Procedural, segments.ai, Sensifai, upicto). Благодарение на тези успешни стартъпи, технологични гиганти като Nvidia, Apple и Facebook откриват свои подразделения в Цюрих. Професор Ван Гуул има над 160 хил. цитата, което го прави един от най-позоваваните учени в света в AI сферата. Дейността на учени като Люк Ван Гуул са основополагащи за създаването на нов тип икономика базирана на високо добавена стойност.

“Изключително съм развълнуван да се присъединя към INSAIT и да допринеса за утвърждаването му като изследователски център от световно ниво в сферата на компютърното зрение и машинното самообучение”, коментира професор Люк Ван Гуул. Той добавя, че е „време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона“.

Финансовата подкрепа

ETH Zurich е един от партньорите в INSAIT, другият ключов е EPFL, който също е базиран в Цюрих. Новият български институт получава разнообразна финансова подкрепа – технологичните гиганти Amazon и Google инвестират по 7 млн. лева и 6 млн. лева съответно на година в рамките на три години. По-голямо е участието на държавата, която осигурява средства от по 10 млн. долара на година. Финансирането ще се предоставя в рамките на 10 години.

Инициативата е подкрепена от цели 4 правителства – последният кабинет на ГЕРБ през 2019 г. застава зад нея. След което INSAIT получава потвърждение за участие и съдействие на държавата от двете служебни правителства през 2021 г. и от настоящото в оставка на Кирил Петков.

Българските технологични компании също се включват в проекта за AI институт в София. Хостинг компанията SiteGround обяви, че ще предостави 12 млн. лева в рамките на 5 години. Именно от нея е осигурено възнаграждението на проф. Ван Гуул, което е в размер на 4 млн. лева за срок от 5 години. Според INSAIT, така се създава прецедент в Източна Европа, в който бизнесът да инвестира милиони в привличането на световно известни учени.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !