Кралският монетен двор започва извличането на злато от електронните отпадъци

Offnews Последна промяна на 24 октомври 2021 в 11:58 293 0

Precious Metals at Pro Aurum KG as Gold, Silver Hit Record Highs

Пресслужбата на Монетния двор на Великобритания съобщи за нова инициатива. Ще се използва уникална нова технология, която дава възможност за извличане на 99% от златото, съдържащо се в платките и компонентите на електронните отпадъци.

Съвременните смартфони са сложни устройства, включващи до 30 различни химически елемента, много от които са редкоземни метали. При това, към днешен ден се преработва само едно от петте изхвърляни на боклука компютърни устройства. Според официалните данни, електронните отпадъци, генерирани през 2021-ва година, ще бъдат около 57 милиона тона, което съвсем не е малко. Ако не бъдат предприети никакви мерки, то към 2030 година се очаква количеството електронни отпадъци да достигне 74 милиона тона годишно,

Златото и скъпоценните метали ще се извличат не само от старите смартфони, но и от изхвърлените лаптопи. Британският производител на монети специално подчертава, че се използва уникална технология, създадена от канадската стартираща компания Excir. С помощта на новия метод се постига висока ефективност, като се извлича над 99% от златото и всичко това става за броени секунди. Очакванията са тази инициатива значително да помогне в решаването на един от най-важните екологични проблеми на целия свят.

Към днешен ден новата технология дава възможност за добив само на злато, но при нейното цялостно мащабиране е възможно извличането и на паладий, сребро и мед. Процесът не изисква някакви специални условия и протича при стайна температура.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !