Новата серия iPhone 14 включва подобрена камера и сателитна аварийна услуга

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 07 септември 2022 в 22:25 1797 0

Apple iPhone 14 Pro

Снимка Apple

Apple iPhone 14 Pro

Apple спази традицията да представи своята нова смартфон серия за годината в началото на септември. Новите iPhone 14 включват специална сателитна аварийна услуга, подобна на представената ден преди това от Huawei и техния Mate 50. Очакванията, че „ябълковият“ гигант ще изостави компактната версия Mini се оправдаха. Портфолиото на Apple тази година включва базов iPhone 14, iPhone 14 Plus и два iPhone 14 Pro модела.

Последните два включват редица възможности, които са част от Android екосистемата от години – 48MP камера с oversampling функция и always on екран. Тя е подсилена от новия A16 Bionic чипсет с 4nm архитектура, която тази година е стандарт в премиум смартфон сегмента.

Сателит в телефона – iPhone 14 и iPhone 14 Plus

Базовите версии включват миналогодишния чипсет A15 Bionic, който захранваше iPhone 13 Pro Max серията и доста от функциите характерни за него. Новата възможност тук е аварийната сателитна услуга. Тя предоставя за изпращане на кратки съобщения в случай на бедствие или проблем в отдалечени региони през сателит, в които няма покритие на мобилните оператори.

Въпреки, че преди дни, Starlink и T-Mobile разкриха подобна услуга за американските потребители, тази на Apple ще разчита на традиционните сателити. Заради това технологичният гигант е разработил софтуерна и хардуерна комбинация, която да позволи подобна връзка, с разположените на висока орбита спътници. Към нея добавяме и приложението за засичане на катастрофа или пътно-транспортно произшествие.

Останалите елементи наподобяват тези от миналогодишния iPhone 13 Pro Max. Оперативната памет е 6GB, въпреки, че при смартфоните на Apple тя е по-малко важен фактор, заради добрата оптимизация между хардуер и софтуер. Конфигурациите варират от 128GB до 512GB място за съхранение. Екранът е 6.1-инчов, като при iPhone 14 Plus той е 6.7-инча. Цените започват от 799 долара за базовия първи модел и 899 долара за базовия втори.

Иновациите са при iPhone 14 Pro версията

Иновациите за Apple са заложени при Pro версията. Новият iPhone 14 Pro включва подобрена основна камера от 48MP и oversampling технология. Двете са стандартни възможности за Android смартфоните от години, но технологичният гигант се придържаше към 12MP сензори доста дълго време. Също така, за първи път в iPhone имаме опция за снимане в RAW формат, като след това снимките могат да се обработват напълно в специализирани програми като Adobe Lightroom или Photoshop. Към тях добавяме и три 12MP камери – една телефото с трикратно оптично приближение, втора широкоъгълна и последната е предната за селфита.

Друга, леко хитра иновация е т.нар. Dynamic Island. Той скрива големия прорез в горната част на екрана, в който са побрани предната камера и допълнителните сензори. Apple обаче правят от дефекта – ефект. Dynamic Island е софтуерна функция, която закрива прореза и го използва като лента за нотификации. Тя се мащабира в зависимост от известието или функциите, които са извикани през нея, като музикален плеър, например.

Новият iPhone 14 Pro и Pro Max се възползват от 4nm чипсет на Apple – А16 Bionic. Той трябва да бъде конкурент на Snapdragon 8 Gen 1 и на обновената му „плюс“ версия. Оперативната памет отново е 6GB, но мястото за съхранение варира до 1TB. Цените започват за базовия iPhone 14 Pro от 999 долара, а iPhone 14 Pro Max стартира от 1099 долара. Всички нови модели идват с обновения iOS 16, в който е включена опцията за Always On екран и дори меню на български.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !