Microsoft слага край на Internet Explorer за Windows 10

Павлин Луканов Последна промяна на 16 февруари 2023 в 14:14 2336 0

Internet explorer edge

Снимка Microsoft

Microsoft слага край на Internet Explorer за Windows 10

Тази седмица Microsoft потвърди нещо, което очакваме от много време, а именно финалното премахване на браузера Internet Explorer 11 от почти всички варианти на Windows 10. Това става чрез обновление на актуалния браузер Microsoft Edge.

Потребителите, които се опитваха да отворят IE от познатата икона под формата на буквата e биват пренасочвани към Microsoft Edge още от юни, когато Microsoft „пенсионира“ Internet Explorer. Сега всички останали устройства, които не са пренасочени от IE11 към Microsoft Edge вече са, с актуализацията на Microsoft Edge. Промяната е необратима.

От компанията добавят, че всички визуални препратки към Internet Explorer 11 ще бъдат премахнати с обновлението за сигурността на Windows през юни тази година. За определени версии на Windows 10 това ще стане още по-рано, през май, чрез опционално обновление.

С това се слага край на дългата и не особено добра история на Internet Explorer. Браузерът беше пуснат преди почти 30 години, през 1995 г. Както най-вероятно се досещате, от него има общо 11 версии, като Internet Explorer 11 дебютира през 2013 г., преди 10 години. Браузерът на Microsoft беше най-популярното решение за достъп до Интернет до появата на конкурентните Firefox и най-вече Chrome, който от доста време е най-популярният браузер.

Наследникът на Internet Explorer, Microsoft Edge дебютира през 2015 г., като оттогава компанията го налага постепенно. След решението за „пенсиониране“ на Internet Explorer през юни миналата година, поддръжката за него приключи и започна постепенното пренасочване към Edge. След последната актуализация все пак остават някои версии на Windows 10, за които Internet Explorer все още ще е наличен.Става дума за Windows 10 IoT Long-Term Servicing Channel (LTSC), Windows 10 client LTSC и Windows 10 China Government Edition. Освен това продължава да функционира и режимът Internet Explorer в Microsoft Edge. С него е възможен достъпът до сайтове, които не се поддържат от съвременните браузери.

Подобно на други технологични монополисти, Microsoft успя да добие много голям пазарен дял за своя браузър. Това разбира се беше възможно, тъй като Internet Explorer беше почти без алтернатива за достъп до Интернет през операционната система Windows. С времето обаче всичко това се промени, като браузерът не успя да се конкурира с по-съвременните решения. Това е основно по направление на скорост, функционалности и потребителско изживяване.

В момента безапелационен лидер е Google Chrome, който има дял от 66.41% към януари 2023 г. Edge е с дял от малко над 11%, следван от Safari (използван почти изцяло на Mac) с 9.33% и Firefox, която има 6.87%. Делът на Edge е сравнително стабилен през последните години, като едва ли ще има значителен скок, дори след края на Internet Explorer. По всичко изглежда, че доминацията на Chrome ще се запази, поне в обозримо бъдеще, тъй като може да няма причина за размествания. Успехът на Google отчасти е обвързан и с това, че услугата за търсене на компанията е доминираща сред този тип решения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !