Samsung пуска отворена бета на интерфейса си One UI 5, базиран на Android 13

Павлин Луканов Последна промяна на 08 август 2022 в 12:59 6262 0

Samsung One UI 5

Снимка Samsung

Samsung One UI 5

От дълги години Samsung разработва собствен графичен потребителски интерфейс, One UI, който е базиран на Android. Това означава, че компанията предлага множество добавки на функционалности и графични елементи към чистия вариант на създадената от Google мобилна операционна система. Често появата на нова версия на Android означава и пускането на следваща такава на One UI.

С наближаването на премиерата на Android 13, очаквано и Samsung работи усилено върху базирания на него One UI 5. И така стигаме до 7 август, неделя когато южнокорейците официално дадоха старта на отворената бета програма на One UI 5 за серията смартфони Galaxy S22. Първоначално тя ще е достъпна за потребителите в САЩ, Германия и разбира се Южна Корея.

Трябва да отбележим, че тази година няма коренна промяна с кой знае колко значителни нововъведения в Android 13, а това означава, че и One UI 5 не добавя такива. Очакват се редица възможности за персонализиране на външния вид, промени в известията, както и настройки за сигурност и достъпност.

One UI 5 надгражда върху опциите свързани с темите в Android 13, като предлага до 16 предварително подготвени цветови варианта на база на тапета и 12 допълнителни цветови опции за основния екран, иконите и панели за бърз достъп. Освен това се въвежда и нов начина за наслагване на уиджети с подобен размер, един върху друг, което би трябвало да разчисти пространство.

Има и някои нови възможности по отношение на достъпността, включително инструмент за приближение/увеличение (Magnifier), който използва камерата за зуум върху реални обекти и текст. Също така телефонът може да възпроизвежда звуково въвежданите през клавиатурата символи. От компанията въвеждат и полезна информация в приложението за камерата със съвети за заснемане на по-качествени снимки и видео. Освен това слайдерът за зуум работи по-бързо, което ще подобри потребителското изживяване, особено при работа с една ръка.

От Samsung разкриват и някои друг нови функционалности, които са прехвърлени от Android 13 към One UI 5. Това включва нови настройки на системата за известия, която изисква от разработчиците на приложения да изискват разрешение от страна на потребителя преди да изпращат известия. Бета версията на One UI 5 позволява и залагането на избран език за всяко приложение и достъп до панел за сигурността с нов дизайн, който сканира телефона за потенциални заплахи и възможните начини за тяхното отстраняване.

Наблюдаваме и интересна тенденция, в която Samsung започва да разпространява софтуерните обновления все по-бързо. Така например бета версията на One UI 4 се появи през септември, а тази година това се случва с малко повече от месец по-рано. За съжаление процесът още не е отворен за България, но се надяваме това да се случи скоро. Доста вероятно е да научим повече за плановете на компанията за One UI 5 на 10 август когато компанията ще анонсира новото си поколение смартфони със сгъваеми екрани, Galaxy Z Flip4 и Z Fold4, както и часовниците Galaxy Watch5 и слушалките Galaxy Buds Pro 2.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !