Как новите санкции на САЩ удариха най-големия китайски разработчик на графични карти

Стефан Николов Последна промяна на 03 ноември 2022 в 09:25 1333 0

Biren Chip

Снимка Biren

Biren

Новите санкции на САЩ срещу разработването на процесори с възможности за изкуствен интелект (AI) от страна на Китай вече дават първите си плодове. Технологичният портал Tom's Hardware съобщи, че най-големият китайски разработчик на графични процесори Biren Technology възнамерява да съкрати една трета от своя персонал. Причината е, че тайванската TSMC прекрати производството и доставките на чипове за Китай, поради наложените нови санкции от страна на САЩ.

Ако тази информация се потвърди, то това сериозно ще подкопае възможностите на Biren Technology за разработването и доставянето на свой собствен хардуер, а и софтуер за новите алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Осезателно ще намалеят и възможностите на Китай за създаването собствени клъстъри за високопроизводителни изчисления (HPC), каквито се използват в съвременните суперкомпютри.

Не се знае дали китайската Biren Technology един ден ще си получи от TSMC вече поръчаните чипове и затова компанията е принудена да прави масови съкращения и да уволнява специалисти. Но намаляването на броя на служителите и специалистите сериозно ще засегне способността на Biren да разработва своите бъдещи чипове и софтуер, което в крайна сметка означава, че конкурентните му позиции срещу AMD и Nvidia значително ще отслабнат.

Biren е специализирана върху проектирането и производството на графични карти за AI и за HPC изчисленията. Така например, чипът от топ ниво BR100 успешно се конкурира с най-добрите подобни решения, включително с A100 на Nvidia и H100 на AMD. Досега Biren Technology самостоятелно проектираше своите чипове и ги даваше за производство от TSMC. Сега не може да си вземе поръчаните ускорители на изчисления понеже от началото на октомври тези чипове не могат да се изнасят за Китай, понеже са произведени с използването на някакъв процент американски технологии. Но това е напълно достатъчно, за да бъде забранен експортът на редица продукти, включително на специализиран софтуер за автоматизираното разработване на нови чипове, на оборудване за изготвянето на силициевите пластини за производството на чипове и т.н.

Санкциите срещу китайската суперкомпютърна промишленост са много твърди. Така например, изнасяните за Китай чипове не могат да се използват в компютърни системи с производителност над 100 петафлопа FP64 или над 200 петафлопа FP32 изчисления на всеки 1178 кубични метра. Освен това, хипотетичният нов суперкомпютър не може да има пропускателна способност над 600 GB/s.

Въпреки че засега няма информация дали ускорителите Biren BR104 и BR100 наистина могат да осигурят подобно бързодействие, тъй като това е търговска тайна и Biren не разкрива техническите подробности за своите чипове, TSMC не желае да поема каквито и да било рискове и да достави на Китай процесори, за които след това ще се окаже, че нарушават американските санкции.

Има и нещо друго: Biren продава своята продукция на практика единствено на вътрешния китайски пазар и едва ли просто така ще може да предложи своята продукция в други страни. В тази светлина бъдещето на китайската Biren Technology се очертава твърде мрачно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !