Huawei Nova Y90 и Y70 са нови представители в средния и достъпен клас

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 24 юни 2022 в 20:47 2087 0

Huawei Nova Y Series 2022

Снимка Huawei/OFFNews

Huawei Nova Y Series 2022

Китайският гигант Huawei представи на 23 юни своето портфолио от потребителски устройства за тази година. Ако основният фокус беше насочен към новия сгъваем смартфон, то компанията представи модели, които се намират на противоположния ценови спектър. Това са Huawei Nova Y90 и Huawei Nova Y70, като първият се намира в средния клас, докато втория – в достъпния. Цените им за Европа са около 300 и 200 евро съответно или между 600 и 400 лева.

Двата модела продължават традицията на Huawei да пуска всяка година по няколко смартфона. Едните са съсредоточени в премиум сегмента, докато останалите покриват по-достъпните такива. Ситуацията беше сходна и през миналата година, когато беше представен премиум флагмана Huawei P50 Pro, а малко по-късно и Huawei Nova 9, който покри устройствата на цена до 1000 лева. Сега имаме представители в по-достъпните категории. Към тях добавяме и първият таблет с електронно мастило (e-ink) Huawei MatePad Paper.

Новите попълнения при смартфоните

Какво предлагат двете нови попълнения при смартфоните на Huawei Nova Y90 и Y70. Първият е сравнително балансиран представител в средния клас, докато вторият залага на наистина голяма батерия. Тя е с капацитет от 6000 mAh и със зареждане от 22.5W. По данни на Huawei тя ще предоставя около три дни работа с един заряд. Към нея имаме сравнително скромни характеристики. Голям 6.75-инчов LCD екран, но със 720p резолюция, 4GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение. Последното може да се увеличава посредством слот за Micro SD карта.

Основната камера е тройна, работният кон тук е 48MP сензор, към който е добавен широкоъгълен 5MP и 2МP дълбочинен. За селфита има 8MP предна камера. Устройството разполага с 3.5мм жак за слушалки. Няма информация за това какъв чипсет се използва, но устройството е 4G. Цената му е около 200 евро или под 400 лева.

Малко повече информация има за модела в средния клас – Huawei Nova Y90. Той е с 6.7-инчов LCD екран, като резолюцията е 1080p и има повишена честота на опресняване от 90Hz. Процесорът при него е известен – Snapdragon 680 изпълнен по 6nm архитектура. Към него имаме стандартния за Android смартфони 8GB оперативна RAM памет. Huawei Nova Y90 ще идва само в една конфигурация със 128GB място за съхранение. Батерията е с капацитет от 5000 mAh и бързо зареждане от 40W.

Камерите отново са тройни в задния панел. Главният сензор е 50MP, подкрепен от два 2MP – един за макро и втори дълбочинен. Предната камера е също стандартна за този ценови клас с 8MP. Подобно на Huawei Nova Y70 и Y90 предоставя 3.5 мм жак за слушалки. Цената е около 300 евро или под 600 лева.

Таблетът с електронно мастило

Друго мобилно устройство, което беше представено от Huawei е новият им таблет с електронно мастило (E-Ink). Технологията се използва основно при електронните четци – Huawei MatePad Paper. Идеята на компанията е да имитира работата с истинска хартия и мастило. За пълноценната му употреба е препоръчително да използвате специалния стилус – Huawei M-Pencil 2. Компанията фокусира усилията си да пресъздаде и облекчи воденето на бележки. Софтуерът на таблета им възможности да превръща ръкописен текст в дигитален, както и аудио запис също.

Предимствата на E-Ink са няколко – технологията щади много повече очите и е перфектна за четене на дълги текстове. Затова, тя се използва масово в дигиталните четци. Другото предимство е, че консумира доста по-малко енергия от традиционните екранни панели. С което издръжливостта на батерията се повишава значително. Според Huawei, техния MatePad Paper може да издържи до 6 дни при силно използване и до 4 седмици в режим на изчакване и работа от време на време. Недостатъците са, че екранът е ограничен до черно-бял (цветния E-Ink е рядкост), както има и забавяне при смяна на изображенията на екрана. Самият дисплей е с диагонал от 10.3 и идва при цена от 499 евро или под 1000 лева.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !