Илон Мъск махна бана на Доналд Тръмп в Twitter – но той не иска да се връща

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 21 ноември 2022 в 13:16 728 0

Donald Trump Twitter

Снимка Donald Trump/Twitter

Илон Мъск махна бана на Доналд Тръмп в Twitter – но той не иска да се връща

На 19 ноември Илон Мъск премахна забраната на бившия американски президент Доналд Тръмп да поства в социалната мрежа Twitter. Това се случи след като технологичния милиардер пусна анкета на своя профил с въпрос дали да върне профила на ексцентричния политик. След като повече от 51% от над 15 млн. гласували дават положителен отговор, Мъск обявява, че „народът се е произнесъл“ (Vox populi, vox dei – Глас народен, глас Божи).

Самият Доналд Тръмп обаче не е толкова ентусиазиран. Бившият президент на САЩ обяви, че Twitter в момента има много проблеми, които трябва да преодолее. Американският политик също така продължава да разчита на своята социална мрежа – Truth Social, която направи малко след като беше баннат от всичките други големи платформи, като Twitter и Facebook.

Действията на Мъск не са изненадващи, тъй като той придоби компанията именно с целта да „върне свободата на словото“. Блокирането на профила на Тръмп създаде разкол в американското онлайн общество на политическа основа, като повечето републиканци обявиха това за „цензура“, докато демократите го приветстваха. Редица други големи лица на първата от изброените партии също имаха забрана за публикуване на постове в Twitter поради различни причини. Мъск започна да възстановява правата на част от тях и беше въпрос на време да достигне и до Тръмп.

45-ият президент на САЩ разви паралелната социална мрежа – Truth Social. Тя беше пусната с покани през декември 2021 г. и за свободно ползване три месеца по-късно. За момента тя е обхванала само най-големите му почитатели, като към септември тази година разполага с 1.7 млн. потребителя. В същия момент, профилът на Тръмп в Twitter се следи от впечатляващите 87 млн. абоната. Защо тогава, американският политик и милиардер не планира да се завръща в платформата?

Отговорът се състои от две части. Първата е че Тръмп инвестира доста в Truth Social и не иска толкова рано да обрече проекта. Втората е, че самият бивш президент в момента не е сигурен какво ще е бъдещето на Twitter. Илон Мъск направи ударно преструктуриране, като съкрати над 50% от персонала в рамките на седмица-две, а още стотици други служители напуснаха доброволно след неговия ултиматум.

Към момента се спекулира колко точно души са останали да работят в компанията. Особено, такива на технически и ключови позиции, които са критични за нормалната дейност на социалната мрежа. Самият Тръмп загатна за подобни опасения:

„Не виждам никаква причина да се връщам, в Twitter си имат доста проблеми – виждате какво се случва“, коментира Тръмп по време на виртуална пресконференция, цитиран от The Hill. „Може и да ги преодолеят, но и да не“, допълни той.

В същия момент, редица медии, които симпатизират повече на демократите, поставиха под съмнение „демократичната анкета“ на Илон Мъск. Те я сравняват с методите и стандартите на социологическите проучвания, за да могат да оспорят твърдението, че „народът се е произнесъл“. Реалността е, че Мъск просто използва този формат, за да аргументира решението си, което е доста противоречиво. Както беше и изгонването на Тръмп преди малко по-малко от две години.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !