„Втора цедка“ в Twitter след ултиматума на Илон Мъск

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 18 ноември 2022 в 12:07 1406 0

Elon Musk

Снимка Wikimedia Commons

„Втора цедка“ в Twitter след ултиматума на Илон Мъск

Втора вълна на напускания или уволнения започна в социалната мрежа Twitter. Тя се случва след като новия собственик и изпълнителен директор Илон Мъск постави ултиматум на останалите след първата чистка служители. В имейл до всички, милиардерът обявява новите условия, при които ще работи социалната мрежа. Към електронното писмо е добавен онлайн формуляр с отговори „Да“ и „Не“. Съгласилите се запазват позицията си в Twitter, а за несъгласните това означава автоматично предизвестие за напускане с компенсации за три месеца.

Сурови условия

Условията на Мъск са сурови, но и типични в неговия стил. Той иска да наложи „хардкор“ модел на работа, с много извънредни часове и висока интензивност. Освен количеството, така и качеството ще се оценява, с което служителите трябва и да отговарят за него ако останат. Именно с подобен тест, милиардерът уволни повече от половината персонал в компанията. Той им възложи тежка развойна работа по добавянето на функции на абонаментния план Twitter Blue, с почти неизпълнимия срок от седмица. След първата вълна от 7500 служители в компанията останаха около 2900.

„Втората цедка“ е доста по-проста. Мъск просто дава избор на хората в Twitter. Да продължат с този начин на работа или да напуснат. Ултиматумът няма опция за размисъл – всички отворили формуляра трябва да отговорят в рамките на работния ден или в противен случай ще се води за предизвестие. Изключение се прави единствено за тези в отпуска.

Стотици напуснали

Според различни американски медии, ден след ултиматума стотици служители са избрали да напуснат и да не продължат работа в Twitter. Все още няма точна бройка, но останали хора в компанията описват събитията като „мащабни“ пред The Verge. И предвид техния обем те очакват, социалната мрежа да започне да се разпада.

Някои казват, че „легендарни инженери“ вече са напуснали, които са били модел за подражание и извор на знание за доста други програмисти. По-важното е, че редица „критични“ екипи в Twitter са почти напълно обезлюдени или дори съществуващи само на хартия. Това включва наблюдението на трафика и фронт енд специалисти, които насочват програмистките заявки към правилните вътрешни инструменти. Изчезнал е екипът, който поддържа основните библиотеки на социалната мрежа.

Някои от основните специалисти от „командния център“ – отдела за 24-часово техническо наблюдение на Twitter също са напуснали. Останали служители се оплакват, че сега ако имат проблем няма към кого да се обърнат ако някой от тях излезе в отпуск. Значителни напускания има и от инженери отговорни за API протокола за разработчици на Twitter.

Самият Илон Мъск остава оптимист за бъдещето на социалната мрежа. Според него, „най-добрите служители остават и затова не съм супер притеснен“. Той описва фундаменталните промени в компанията като „изграждането на Twitter 2.0“. Ако информацията на медиите се потвърди, то явно доста от досегашните служители на социалната мрежа не са съгласни с тази визия. „Моята смяна свършва с Twitter 1.0 и не искам да бъда част от Twitter 2.0“, пише в служебен чат един от напускащите специалисти. Сътресенията в компанията явно ще продължат поне още известно време, преди да разберем накъде се е запътила тя.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !