Qualcomm с нов 4-нанометров чипсет за смартфони - Snapdragon 4 Gen 2

Павлин Луканов Последна промяна на 27 юни 2023 в 12:01 328 0

Snapdragon 4 Gen 2

Снимка Qualcomm

Qualcomm с нов 4-нанометров чипсет за смартфони - Snapdragon 4 Gen 2

Qualcomm е вторият по големина производител на мобилни чипсети, но компанията има най-мощният такъв чип към момента, Snapdragon 8 Gen 2. Той е в основата на почти всички смартфони в актуалната класация на бенчмарк платформата ANTUTU при моделите с Android, което е атестат за възможностите му.

През последните години обаче компанията загуби позиции в ниския и среден клас където MediaTek има доста силни предложения. Сега Qualcomm представи най-новото си попълнение за по-достъпни модели, като предложението изглежда доста конкурентно. Става дума за мобилната платформа Snapdragon 4 Gen 2 (SM4450), която е първата в този клас произвеждана по 4-нанометров процес. Първите телефони с този чипсет се очакват през второто полугодие от Xiaomi/Redmi и vivo.

Заложено е на осемядрен централен процесор с ядра Kryo достигащи тактова честота до 2.2 гигахерца (GHz), като се постига подобрения на производителността до 10% спрямо предходното поколение. Графичният ускорител е Adreno, без да се посочва конкретен модел, с поддръжка за OpenGL ES 3.2, Vulkan 1.1 и OpenCL 2.0.

Включен е 5G модем Snapdragon X61, който позволява постигане на скорости на изтегляне до 2.5 гигабита в секунда (Gbps) и на качване до 900 Gbps. Модемът работи в честотния диапазон sub-6 GHz. Безжичната свързаност включва още двубандов Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 и NFC. По отношение на поддържаните типове памети са LPDDR5 RAM и USB 3.2 Gen 1.

Новият чип има поддръжка за дисплеи с резолюция Full HD+ и честота на опресняване 120 херца. Освен това е заложено на технологията за бързо зареждане Quick Charge 4+, която по данни на компанията позволява зареждането на батерия до 50% за 15 минути. Qualcomm Spectra ISP (двоен) поддържа до 108MP единичен сензор, два 16MP и запис на видео в забаван каданс до 720p.

При снимане може също така да се разчита на електронна система за стабилизация (EIS), като се постигат по-бърз автофокус и по-ниски нива на размазване на подвижни обекти. За първи път в серия 4 има и функционалност Multi Camera Temporal Filtering (MCTF) за ограничаване на шума при видео. Въведени са и технологии с Изкуствен интелект за обработка, които позволяват по-качествени снимки при по-слаба околна светлина. Също така се премахва фоновият шум при видеоразговори.

С новото си решение компанията ще се опита да се върне в ниския клас където конкуренцията е доста засилена. Тук разбира се основният противник на компанията са тайванците от MediaTek, които в последните години предлагат доста солидни попълнения и успяха да се наложат, постигайки най-голям дял сред мобилните чипсети.

Данните на Counterpoint Research за първото тримесечие на годината сочат, че MediaTek е с дял от 32%, а на второ място се нарежда Qualcomm с 28%. В тройката влиза и Apple с 26%, а UNISOC и Samsung са със съответно 8% и 4%. Все пак и тук има динамика, като година по-рано MediaTek е с 36%, а Qualcomm с 34%. Предстои да видим как ще се развият нещата по-късно през годината.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !