Вредна ли е хибернацията на лаптопа за SSD устройството му

Стоян Ненов Последна промяна на 24 април 2023 в 09:25 1430 0

Laptop

Снимка Ales Nesetril/Unplash

Вредна ли е хибернацията на лаптопа за SSD устройството му

Хибернацията е режим за изключване на лаптоп, който запазва отворените приложения и документи и позволява на потребителя да продължи работата си от същото място при включването на машината по-късно. Тя е удобна функция, но има и твърдения, че може да е вредна за лаптопи със SSD дискове, коментира How-to Geek.

Основният „конкурент“ на хибернацията е режимът за заспиване. „Спящият“ компютър всъщност използва малко енергия, тъй като изключва основните компоненти, но запазва системната памет и процесор в режим на ниска консумация. Така лаптопът стартира по-бързо, но използва батерията.

При хибернация, данните за приложенията се запазват в твърдия диск (или SSD) и лаптопът се изключва напълно. Така се пести енергия, но има твърдения, че методът е вреден за SSD.

Аргументът е, че SSD може да нямат механични части, които да се износват, но имат лимит на броя операции (четене и писане), които могат да извършват. Най-често се следи рейтингът TBW – Terabytes Written. Производителите на SSD казват, че при достигане на този лимит, вече не могат да гарантират, че устройството ще работи както трябва.

А според притесненията, хибернацията увеличава значително броя операции и „написани“ данни върху SSD, тъй като при всяко пускане и спиране на лаптопа, цялата RAM памет трябва да се „напише“ в SSD. Конкретното „натоварване“ върху SSD от хибернацията ще варира значително от честотата на използване на този процес, както и от количеството RAM, което трябва да бъде записано и после прочетено.

Например система с 32GB RAM, която към момента на хибернацията трябва да прехвърли 50% активна RAM, ще извърши 16GB трансфер. Реално, количеството ще е по-малко, тъй като, Windows компресира данните, но с коефициент 0.75. Накратко, вместо 16GB, ще се прехвърлят 12GB. Ако устройството се хибернира няколко пъти на ден – пуска се сутрин, „гаси“ се преди работа, пуска се пак в офиса, „гаси се“ преди прибиране, пуска се у дома и се „гаси“ преди лягане, това са трансфери за общо 72GB на ден, ако приемем, че се запазва същото натоварване на RAM.

Остава въпросът вредно ли е всичко това за SSD. При често използване на компютъра и множество хибернации, около половината от цялото потребление на SSD може да се окаже само за този процес. В повечето случай обаче това потребление е нищожна част от TBW рейтинга на едно SSD. Ще са нужни години преди да се достигнат дори 10% от лимита. Няма да се отрази много и на рейтинга за брой операции, който обикновено е стотици хиляди.

Хибернацията действително „износва“ SSD, но отражението ѝ върху живота на устройството е минимално. Тя няма да доведе до неговото увреждане нито е по-натоварваща от традиционното използване на SSD в рамките на ежедневието. В масовия случай хората ще заменят и актуализират компютъра си много преди да доближат края на живота на SSD. Затова потребителите могат спокойно да продължават да използват хибернацията на лаптопа .

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !