HPE започва в Чехия строежа на своя четвърти завод за суперкомпютри

Offnews Последна промяна на 19 май 2022 в 17:25 637 0

hpe-cz3_800

Компанията Hewlett Packard Enterprise продължава да увеличава дейността си в сферата на суперкомпютрите. Тя не само активно експериментира с нови направление, включително и в космоса, и едновременно с това има големи планове за увеличаване на своето производство.

Новият, четвърти завод за производство на компоненти за суперкомпютри, както и за сглобяването на съответните модели ще бъде построен в Чехия, близо до вече работещият на 60 километра от Прага завод за производството на сървъри и системи за запис и съхранение на данни.

На фона на тоталния недостиг на полупроводникови компоненти и възникналите логистични проблеми HPE вижда новия завод като решение за справяне с тези проблеми в европейския регион. По този начин Европа ще получи много по-лесен достъп до пълния спектър решения на HPE. Заводът не само ще произвежда свръхмощните модели Cray EX, но и по-опростените HPE-системи, базирани на сървърите Apollo.

Производственият процес за сглобяването на суперкомпютри от висок клас е твърде сложен. Тези устройства са с големи габаритни размери и голямо тегло, и за тяхното сглобяване са необходими специални цехове с подсилени подове, които могат да издържат тежестта на хардуерните ракли, всяка от които тежи почти 3,7 тона. И още, под пода е необходимо да бъдат прокарани тръбите за кабелите и за охлаждането на новите суперкомпютри, които ще се тестват в този завод.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !